АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

Не гласуваха пари за санкция за пробива под Водната палата

Общински съвет отхвърли предложението на кмета Здравко Димитров за изплащане на над 70 хиляди лева санкция, наложена управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ заради започнатия и нереализиран пробив под Водната палата. Точката от дневния ред на сесията на местния парламент за взимане на въпросната сума от бюджета за отчуждаване на имоти, за да бъде платено за нанесените щети върху инфраструктурата на бул. „Марица Юг“, изградена с европейски средства, предизвика бурни дебати и поредна размяна на остри реплики между Здравко Димитров и опозицията.

Първи на микрофон се изказа съветникът от Демократична България Владимир Славенски, който остро критикува старта на проекта за пробив и последвалите щети за общината.

„Днес кметът предлага на пловдивчани да платят от джоба си тази финансова корекция за проект, който никой не искаше да се реализира. Нито част от администрацията, нито общински съвет, нито гражданите. Той следва сам да възстанови тази сума заради неговото упорство. Всичко, случило се с този проект, е един много много лош пример за управление на Пловдив“, заяви Славенски.

След него на трибуната излезе независимият Слави Георгиев, който подчерта, че Здравко Димитров е стартирал този пробив въпреки гражданите и много хора в същата тази пленарна зала. Той отбеляза, че с компенсациите към избраната фирма изпълнител на проекта финансовите щети за общината от него е набъбнала на близо 800 хиляди лева.

Здравко Димитров реши да репликира съветника, с който вече системно влиза във вербален сблъсък в общински съвет. Той излезе на микрофона и започна да оправя вратовръзката си с думите „Снима ли ме някой…“. Така той се опита да иронизира Георгиев, който от известно време е заснеман от пиар, докато говори в общински съвет.

„Г-н Георгиев, по спокойно, ще вдигнете захарта. Този проект е от времето на вашия ментор. Рано или късно този проект ще се случи. Не стана заради вас и група платени протестиращи. Вас сега ви лъснаха за изборите, но какво ще стане след тях? Вие какво направихте за града през този мандат?“, повиши глас Здравко Димитров.

„Вие сте кмет на Пловдив, а не на селска сплетница“, отговори му Слави Георгиев.

Точката на дебата сложи Добромира Костова от ДБ, която препоръча на гражданите, които Здравко Димитров нарече протестиращи, да съдят кмета. В крайна сметка настроението в залата по казуса с нереализирания пробив се изясни напълно, след като едва 10 съветника подкрепиха предложението на кмета за изплащане на над 70 лева санкция за нанесените щети върху инфраструктура, изградена с европейски средства. Шестима бяха против, а 23 се въздържаха, сред които и съветниците от ГЕРБ.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Ей мухльо куманизин долен, не ти стана смешната крадлива схемичка и сега фърляш лиги като посран…след октовмри не само няма да си кмет никога повече, но и ще посетиш някои институции , че доста материал има , докато си играеше на кмет.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина