Напрежение между общината и проектантите на стадион „Христо Ботев”

Актуално Градът Новини Под ножа

От името на проектантския колектив, който ръководя, изразявам нашето огорчение от тиражираните в медиите твърдения, че ние сме виновни за „закъснението“ на строителните работи по стадион „Христо Ботев“, заявява в отворено писмо до медиите арх. Георги Савов, главен проектант на съоръжението. Той отговори на вчерашните коментари на кмета Здравко Димитров и заместника му Пламен Райчев, че има забавяне в препроектирането. Те съобщиха вчера, че 9 от отпуснатите от държавата 25 милиона лева за изграждането на стадиона са похарчените до този момент средства за строителството на съоръжението, а общината в очаква всеки момент препроектирането да бъде завършено, за да се „отпуши” работата по обекта. От проектантския екип обаче са категорични, че забавянето не е по тяхна вина, а отговорност за него носи самата администрация.

Ето пълната позиция на проектантския екип:

От името на проектантския колектив, който ръководя, изразявам нашето огорчение от тиражираните в медиите твърдения, че ние сме виновни за „закъснението“ на строителните работи по стадион „Христо Ботев“

Огорчението е още по-силно и от намеците, че ще търсим плащания за нещо, което сме правили преди, т.е. дублираме проектите.

Категорично не приемаме тези необосновани обвинения, тъй като са изцяло неверни и уронват нашето достойнство като личности и специалисти. Чрез тях волно или неволно се изкривяват реалните обстоятелства и причини за начина, по който се развива проекта по реализация на първия етап на стадион „Ботев“.

Обръщаме внимание, че до момента /почти година/ работим по преработката на проекта без договор, без заплащане, изцяло за наша сметка и отговорност. Независимо от това нито за момент не сме оставяли строителството да спре поради липса на актуализирани проектни решения, като даваме необходимите указания на обекта в рамките на авторския надзор, който упражняваме.

Но има действия, които трябва да се извършат и решения, които трябва да се вземат, а те са изцяло в правомощията и компетенцията на собственика – община Пловдив.

Именно община Пловдив трябва да поднови и актуализира всички съгласувателни процедури и предварителни договори с експлоатационните дружества. Общината трябва да актуализира и завери в експлоатационните дружества визата за проектиране. Общината трябва да определи постоянен екип по управление и координация на проекта от страна на Възложителя, както и много други съгласувателни и организационни работи, свързани с лицензиране на съоръжението и въвеждането му в експлоатация.

Без да се направи това от Възложителя – община Пловдив, не е възможно да се завършат преработките, а строителството да върви по начина, по който всички очакваме.

Уважаеми г-н Кмете,

Утре ще присъствам на срещата обявена от Вас, но не като виновна и неизправна страна, а като ръководител на проектантския екип, който благодарение единствено на своя ентусиазъм прави всичко възможно да се реализира проекта в рамките на обективните ограничения – финансови, времеви и други. Моля да си направите необходимите проучвания и проверки, като се надявам да получа Вашите извинения за необоснованите  упреци към нас.

Към всички пловдивчани и фенове на Ботев отправяме пожелания за светли празници и ви уверяваме, че ще направим всичко възможно в рамките на законовите и нормативни изисквания за успешното реализиране на първия етап от строителството на стадион Ботев.

Споделете ни във:

10 thoughts on “Напрежение между общината и проектантите на стадион „Христо Ботев”

  1. Стига с тези футболисти от които няма никаква полза.Разпределят си някакви пари и искат всичко около тях да се върти.Безсмислени хора от които няма нужда

  2. Абе, тези селски отборчета Ботев и Локото не трябва ли първо да покажат някакви резултати и тогава да искат да им построят стадиони ? навремето Ботев би Барселона с 1 на нула без нов стадион.

  3. Проекта за строеж на Стадион Ботев е заченат в грях. Така че всички в този процес са виновни и невинни

  4. Как бяха избрани тези проектанти?Конкурс?Или са от нашите проектанти?А кой работи този голям обект без договор,нещо започва да мирише.Работили цяла година,ако не могат да проектират и 10г.няма да им стигнат.Колко стадиона са изпроектирали,от София ли са?Колко пловдивски архитекти са допуснати да проектират за София,питам.Доста гнило круши има тук.

    1. Много точен коментар, но доколкото си спомням, той е избран от Цветан Василев, когато проекта не се финансираше с обществени средтства и след това, като носител на авторските права и проектант, му възложиха и преработките, което е нормално. А колко е добър, не знам. Проекта на базата в Коматево е негов и мисля, че е доста сполучлив.

  5. Няма да го разберат, какво им казва. Ще трябва да им го обясни със спортни и шофьорски аналогии. 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.