Актуално

Музика под звездите в нощта на музеите

Image title
Концертът „Музика под звездите” е гвоздеят в програмата „Култура и клуб“ в Нощта на музеите и галериите на 17 септември.  Фестивалът се организира от Максим Ешкенази и фондация „Америка за България” и ще срещне публиката с най-добрите примери от музикалната сцена у нас и в САЩ. Концертът на Античния театър е от част на Фортисимо Фест, който се опитва да преодолее границите и да представи класическата музика по нов, завладяващ начин. Зрителите ще чуят уникални изпълнения на български фолклор със симфоничен оркестър, музика от любими филми и известни класически произведения.
За пръв път в програмата на Нощта се включват Арменският храм „Сурп Кеворк“ и Арменски културен комплекс. Те посвещават Нощта на 20 годишнината от Независимостта на Армения с концерт на формация „Еребуни”, традиционни обичаи и арменска кухня.
 Културните институции са направили специално за Нощта на музеите и галериите интересна и динамична програма. От Регионална дирекция „Архиви” са подготвили изложба  „Тепетата на Пловдив“ със стари гравюри, карти, фотографии и документи. В културния център на Радио Пловдив ще има изложба живопис на галерия „Бяла зона“, а в Дома на художниците ще се бъде показана изложбата „Поколения” с работи на известни преподаватели. Пак там Пенка Калинкова ще представи изследването и фотоизложбата „Флоралните фантазии на арх. Камен Петков“.
За пръв път в програмата ще участва Народната библиотека. Служителите ще покажат свои произведения, а от фонда на библиотеката ще бъде представена изложба с фотографии „Войните на България”. В книжарница „Хеликон” писателят Калин Терзийски ще участва в литературната игра „Мощни несвободни асоциации“.
Детска програма е подготвила книжарница „Хермес”. Хлапетата ще рисуват на тема „Моят любим герой от книгите“. В детския отдел на НБ ще има уъркшоп на тема „Симетрия върху целофан и хартия”. 
Сред независимите арт пространства е програмата на ателие „Студио 9”, което ще покаже инсталацията от картини, рисунки и текст „Революция сега“ на Надежда Кюпова. Изложбата е провокирана от уличните сблъсъци в Лондон през лятото на 2011. Чаената къща в присъщия си дух ще бъде обърната към източните философии с изложбата „В духа на Дзен” на художничката Лилия Зайкова.
Джаз ще има в Акустик бар – един от новите участници в клубната арт програма. Освен музика в изпълнение на Живко Братанов (пиано) и Едит Унджиян (глас), там ще се открие и фотографска изложба на музиканти, участвали във фестивала A to Jazz. В клуб „Мария Луиза” джазът ще намери своята артистична интерпретация в изложба, посветена на Miles Davis. На откритата зелена площ пред клуба ще има концерт с участието на Роко Захариев (тромпет), Васил Спасов (пиано), Атанас Попов (барабани), Димитър Карамфилов (контрабас). В клуб „Найлона” ще бъде представена изложбата „Още една нощ в Найлона“, а в късните часове  ще започне акустичен рок концерт „Rock Radio Night“ на група „Chapter One”. Във Фабрик бар ще се четат поетични текстове на четирима млади български автори: Ясен Василев, Иван Димитров, Радослав Чичев, Мирослав Христов. Проектът носи името „4×4“.
В artnewscafe ще има  лекция-пърформанс на Софи-Тереза Тренка-Далтон – „Една експедиция от Асирия“. Младата берлинска художничка предлага оригинално и нетрадиционно пътешествия от образите на древна Месопотамия до съвременната архитектура. Гости на музикалната програма на artnewscafe са Пистамашина.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина