АктуалноВластЗдравеНовиниПУЛС

МС прие Националния план за ваксинация срещу Covid-19

Има 5 рискови групи, Пловдив е в пета зона

Ваксинирането ще е доброволно и безплатно, след подписано информирано съгласие и такова за избор на ваксина

Новите ограничителни мерки, въведени в България през ноември, вече започват да дават резултат

Борисов: „Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията“

На днешното заседание на министерски съвет е приет Националният план за имунизация на населението с ваксини срещу коронавирус. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. В стратегическия документ се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу COVID-19 и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението в страната в съответствие с единни стандарти.

„Той е изготвен по моя заповед с участието на специалисти от МЗ, РЗИ, ИАЛ, БЗС, БЛС, БФС и други. Използвани са указания на СЗО, на планове на държави-членки на ЕС като Германия, Франция, Италия, ползван е и опитът на някои американски щати. „Планът е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура. В него са разработени и показани в таблица и компонентите на заинтересованост. Процедурите за разрешенията за употреба на ваксините са описани и фазите на изпитание също“, поясни той.

Ваксинирането ще е доброволно, след подписано информирано съгласие и такова за избор на ваксина, подчерта министърът.

Определени са рисковите групи, които той нарече фази. Те са определени и изготвени в консултации с и от експертни съвети на имунолози, инфекционисти, епидемиолози и други доказани специалисти. Ваксините ще се поставят по предварително изготвени списъци и заявено съгласие.

В първа фаза попада медицинският персонал в доболничната и болничната помощ, специалисти по здравни грижи и друг помощен персонал в тези звена. В нея на имунизация подлежат 243 000 хиляди души.

Във фаза две са служителите в социални институции, учители и служители в педагогически институции, както и персонал във ферми за отглеждане на норки.

Трета – служители на основни за обществения живот институции и дейности, без които държавата не би могла да функционира. „Например служители и работници във ВиК-сектора, даде пояснение Ангелов.

Четвърта група са хора на и над 65 г. и такива с хронични заболявания, където попадат на 1,8 млн. души.

В пета фаза ще се ваксинират групи от населението с висок епидемичен риск, поради условията и начина им на живот.

По думите на министър Ангелов, в плана са показани производството и доставите на ваксини.

Страната е разделена на 6 региона и във всеки един РЗИ ще извършва централната логистика по доставка и организация на процеса, според Плана. Регионите са: Враца, Велико Търново, Варна, Столичен, Пловдив и Бургас.

Директорите на РЗИ-тата ще са в Националния ваксинационен щаб, под ръководството на проф. Красимир Гигов.

Район 1 включва областите Видин, Монтана и Враца

Район 2 – Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе

Район 3 – Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра

Район 4 – София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград

Район 5 – Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали

Район 6 – Сливен, Ямбол и Бургас.

В рамките на заседанието на правителството е бил определен и съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор доц.Ангел Кунчев. В състава влизат още: представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и други.

Това е първата версия на плана, обяви Ангелов.

„Планът е със срок на действие сключените от ЕК договори с компании за ваксини. Промени в него могат да се правят след утвърждаване на ваксините, сертифициране, показания, противопоказания, възрастови ограничения и т.н. тогава ще претърпи корекция и ще бъде доразработен,“ заяви здравният министър.

Доц. Ангел Кунчев отрече, че не се правят ваксини по време на пандемия и епидемия.

Бе обяснено, че ще се правят и мобилни екипи за доставка на ваксини, така че всеки български гражданин, който пожелае да има възможност да се ваксинира.

Колкото по-рано започне ваксинирането по време на епидемия, толкова по-добре,“ коментира той и отрече да се бърза по този въпрос.

Главният държавен здравен инспектор докладва, че България за първи път от 3-4 седмици падна на заболеваемост под 600 на 100 000 души от населението. А Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от червената зона.

„Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети“, добави Ангел Кунчев.

По думите на шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата пък, ваксината ще започне да се прилага тогава, когато има разрешително за използване.

Прилагането на ваксините ще се случва само след разрешение от Европейската агенция за лекарствата. Към момента продуктите на компаниите „Файзер“ и „Модерна“ са най-напреднали в процеса, допълниха експертите от щаба.

Министърът на здравеопазването докладва още, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната.

От Правителствената Пресслужба допълниха, че премиерът Бойко Борисов е заявил на днешното извънредно заседание на МС, че страната е готова логистично, за да посрещне първата доставка на ваксините и е дал задача, „без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна“.Министър-председателят категорично е подчертал,  че българското общество трябва да получава актуална и пълна информация за новите ваксини.

„Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията“, отбелязал Борисов.

Пълният текст на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България е публикуван на интернет сайта на правителството. Може да се запознаете с него ТУК.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина