АктуалноГласовеГрадътИзбориИзпод тепетоМненияНовиниОбщина Пловдив

Местният парламент отменя решението си за присъединяването на Белащица

Фойерверк за един ден и политически пиар. Това ще остане от заглавията в медиите „Пловдив каза „Добре дошли“ на белащенци“ от началото на октомври. Само месец, след като местният парламент прие предложението на кмета Здравко Димитров за разширяване границите на Общината с присъединяването на Белащица към нея след провеждане на референдум в селото, в четвъртък общинските съветници ще трябва да преразгледат или отменят напълно решението си. Причината е, че то е било върнато от областния управител Ангел Стоев с мотиви за незаконосъобразност.

Според юристите на областната управа, има неточности в подписката, приложена към подаденото съм Общински съвет- Пловдив с искане за организиране на местен референдум. По закон, за да бъде свикан такъв са нужни подписите на поне 25 процента от жителите на населеното място, което иска да се присъедини към друга община. Подписката, която е била внесена в ОбС, е съдържала парафите на 490 души, а ГРАО констатира несъответствия в нея след проверка. 72 от подписите в нея са били некоректни, според ГРАО.

За да е валидна подписката тя трябва да е подкрепена от 436 от общо 1742-ма жителите на Белащица. С изваждането на некоректните подписи поддръжниците на идеята за референдум черно на бяло са само 418.

Всичко по казуса прочете ТУК

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина