АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Медицинският щаб в Пловдив с мерки за усилване темпото на ваксинацията срещу Ковид-19

Мерки за усилване процеса на имунизацията срещу Ковид-19 ще бъдат набелязани от подновилия работата си Областен кризисен щаб /ОКЩ/, ръководен от областния управител Ангел Стоев.

Пловдив и областта са с най-голям брой ваксинирани, след София. Не сме паднали под 1000 души на ден“, посочи директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева.

Тя допълни, че са подходили много гъвкаво и още от април имунизират организирани колективи. Процентът на хората над 60-годишна възраст, от общо ваксинираните, при нас е 32. Пунктовете за ваксинация – 18 на брой, работят нон-стоп и не връщат хора.

Същевременно с тези положителни тенденции се очертава един сериозен проблем – с ромското население.

Общността направи успешна самоизолация, но се съпротивлява срещу ваксините. И ако наесен дойде нова вълна от Ковид-19, може да се сблъскаме с проблем“, не скри страховете си д-р Танчева.

От РЗИ вече са започнали срещи с ромски медиатори, но помолиха и щаба за съдействие.

Според ректора на Медицинския университет професор Мариана Мурджева е необходима много сериозна информационна кампания, тъй като явно не всички са убедени в ползите от ваксината. Предвид и очакваната възможност за имунизация на децата над 12-годишна възраст, разясненията ще са особено наложителни, смята тя.

От Областния кризен щаб се обединиха около идеята да се търсят начини за по-мащабно информиране на ромското население относно ваксините и да продължи ваксинацията на големи колективи. Също така чрез Българския лекарски съюз да се привлекат онези лични лекари, които до момента не са се включили в процеса, както и да се направи разяснителна кампания, насочена към родителите за ползата от ваксините при децата над 12-годишна възраст.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина