Край на сладките ягоди на Главната

Актуално Градът Новини Разследване

Прекъснаха със скандал подслаждането на пловдивчани

Общината и фермерския пазар обвиняват земеделския производител в нарушения на обществения ред 

Преди десетина дни ви разказахме за щанда с ягоди на Малката главна улица. Историята бързо доби популярност и под нея се появиха десетки положителни отзиви. Споделяме някои от тях:

„А бе пробвах ги и аз,това са единствените сладки ягоди в Пловдив,вероятно защото това момче ги отглежда.“

„Пет пъти купувам ягоди от различни места в града ,това са единствените ,които не съм хвърлил а ги изядох с удоволствие !“

И така две седмици опашката за ягоди на подстъпа за пешеходния мост не стихваше.

В продължение на историята посетихме отново градинката до бившата аптека Марица, за да научим повече за производителя. Така се запознахме с Лазар Богоев.

Био ягодите му жънат фурор на Главната 

Нарича на галено фермата „масивчета“. С брат му и братовчед му отглеждат ягодите на близо 40 декара. Един се намира до рибарниците на Карловско шосе, друг е към Кричимския край, а трети около Овощарския институт в квартал Остромила. Сортовете са български, много хубави, допълва Лазар, докато пълни торбичката на поредната дама от опашката. Та пък се вмъква с репликата, че идва почти всеки ден.

„Занимаваме се от 7 – 8 години. Друго няма. Супер е всичко, хората ги харесват“, заключава земеделският производител.

Мястото му е организирано по програма, с помощта на Общината за места, на които гражданите да могат да имат контакт с производителите за търговия от първа ръка, без посредници.

За Лазар, брат му и братовчед му всичко бе супер до снощи, когато със скандал бяха изгонени от там.

Скандалът

Няколко минути след 17 часа, когато администрацията е приключила работа, пред масата застава „една госпожа, която размахва лист хартия и ни нарежда на висок тон да напуснем, защото нямаме разрешително за тротоарно право и ще извика полиция,“ разказва производителят.

Оказва се, че тя носи документ за прекратяване на договора му, за който той е платил такса от 800 лева за два месеца и тротоарното право изтича в края на юни. Лазар вади своя документ и така се стига до пререкание.

През това време пристига и съпругата му, която започва да чисти, тъй като служителката на Стопански отдел на Община Пловдив вижда на плочките две смачкани ягоди и ги обвинява, че замърсяват, разказва съпругата му.

Пристига и Общинска полиция, от разговора се разбира, че униформените са извикани, за да направят акт, че ягодите се продават без разрешително.

На място репортерът ни се свърза с кмета на район Централен, тъй като към 18 часа е невъзможно да откриеш някого по телефона в Стопански отдел на Община Пловдив, а и цитираната от униформените заповед е подписана от него.

Обяснението

През изминалата седмица Гергана Кабаиванова от „Пендара“, НПО-то с което общината има отношение по въпросната програма за земеделски производители, подава заявление в райкметството за прекратяване на договора на земеделския производител, считано от дата 14 май т.г..

Това потвърди районният кмет Георги Стаменов. Той допълни, че е имало няколко сигнала през изминалите десетина дни, в които се твърди, че Лазар Богоев паркира буса си в пешеходната зона, за което са се оплакали майките с колички и малки деца от близката градина и са изпратили снимки.

Стаменов припомни, че има свободни места за земеделски производители на Четвъртък пазара, Пазара на Младежка и на Понеделник пазара, където при желание Лазар Богоев може да ползва сергия.

Потърсихме за коментар и Гергана Кабаиванова от фондация Пендара, която потвърди казаното от кмета Стаменов и допълни, че има още две причини за заявлението – заемане на по-голяма пространство от платеното по договор и създава недобър имидж на фермерския базар.

По думите ѝ, договорът е прекратен така, че производителят на ягодите да може да си получи предплатените пари за периода, през който няма да може да продава на това място до 30 юни.

От своя страна Лазар и съпругата му са категорични, че спазват платените 2 кв. м. и никога през това време не са проверявани нито от Общински инспекторат, нито от Общинска полиция.

В крайна сметка изпратените униформени не написаха акт заради действащия документ за тротоарно право, който им показа производителя и факта, че другия – за прекратяването му не е връчен.

П.П.: Странното в цялата история е, че един общински служител се вдига след работно време да връчи заповед, която в крайна сметка не е връчил?! Обикновено заповедите и писмата от администрацията се пращат по пощата и се считат за връчени с дата на клеймото на обратна разписка.

Другото странно е, че когато има констатирани нарушения на обществения ред, обикновено се прилагат разписаните по Закон и Наредба санкции.

Споделете ни във:

8 thoughts on “Край на сладките ягоди на Главната

 1. в страхотна държава живеем.пълно беззаконие,какво толкоз им пречи човека след като си е имал документи.явно на някой всичко му пречи.или за едни може за други не

 2. Засрамете се , човекът ви предостави възможност да ядете качествени екологични ягоди местно поидводство но това на вас много ви попречи. Няма работа без кусури и никой тук да не лае за изрядност. Начинанието е благородно и оснонанията са ви неприемливи даже смешни.
  Системата за мръсните ви игри да унищожите всичко хубаво може да е пропаботил отново но няма да е вечно !
  Щом толкова много ви е попречило да ядете качествени екологично чисти ягоди родно производство , няма да ядете и ще ядете ГМО от веригите, там всичко е по критериите ви.
  Бъдете проклети !

 3. А защо тоя селяндур с ягодите и зализания перчем не каже защо го изгониха позорно. Пазарувам от всички хора там, носят стоката на ръка, защото е пешеходна зона. Уважавам труда им и те уважават реда на пешеходната зона, където продават. Тоз обаче влиза в колата почти при децата в детската площадка, щото е много отворен и не носи стока на ръка. Другите са „балъци“, че спазват закона, а той обръща на пешеходни мост, щото е играч. После от къде му дошло, завидели му, че работи. Ай сега да си яде ягодите

 4. Дори на показаните тук снимки се вижда, че се заемат повече от два квадрата..голяма драма направихте с тия ягоди..

  1. Щом лъже за квадратите, което се вижда от снимките, на какво друго, казано от него може да се вярва? Защо редакцията публикува непроверени истории?

 5. Славата на ЕСК’2019 като място където „няма лабаво“ и всичко е забранено, ако си без разрешително ще остане за поколенията.

  Легенди ще разказват бабите.

  Внучетата ще се събуждат вир-вода…

  (Абе същия тоа Лазар една съседка го била видяла да пресича РУСКИ ама не на пешеходната зебра, а като прескочил забранителната тараба – това сведение предлагам изгодно на Болярите от Фондация НПО „ПЕНДАРА“ ф нотариално заверено състояние, идеално за съдебна саморазправа с престъпника!)

  1. Добре, че ПЕНДАРАТА ни пази от злосторници производители на просташки български ягоди БЕЗ КОЧАН КАТО ЗЕЛКА!

   О, ПЕНДАРО наша!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.