Колко общински служители са необходими да завинтят една крушка?

Актуално Гласове Градът Новини Под ножа

Колко общински служители са необходими да завинтят една крушка? Точно толкова, колкото са необходими да забележат, че светлините на Пеещите фонтани не светят. За информация отговорът е „един“.

Това написа будният пловдивчанин Ивайло Спасов по повод казуса с неработещото осветление на Пеещите фонтани и размяната на реплики между бившия кмет Иван Тотев и директора на „Градини и паркове” Веселин Козарев.

Ситуацията с осветлението в парка силно напомня драмата с една велостойка в Капана, която накрая бе ремонтирана от дете, а не от общински служител. А това е ясен сигнал, че основни системи в общината не функционират, а положението в града е драматично зле. Пример- вижте неокосената градинка под терасата, входа или двора си. Пловдив е оставен на самотек, и това се вижда навсякъде- от неподдържаните зелени площи, до непочистените улици.

Ето и продължението на коментара на Ивайло Спасов във Фейсбук без редакторски намеси:

Липсата на рефлекс у множество общински служители (на всички нива) за това какво се случва в града извън преките им задължения, ясно пролича в поредната публична размяна на реплики. Бих желал да напомня, че актуалният договор с фирмата, поддържаща Пеещите фонтани, е подписан след проведена поръчка от настоящото управление и е в сила от 1 август миналата година. Надявам се, че г-н Козарев ще прочете в договора, че контролът по него се осъществява от настоящия кмет, а не от бившия. Репликата и препратката му обаче към някакви минали взаимоотношения ясно показва отказа да се гледа голямата картина в града и втренчването единствено в преките задължения. Според правилните им близо 547 са щатните бройки в „Градини и паркове“, 763 са тези в „Чистота“, 290 – в Общинска охрана и т.н. Дълбоко се съмнявам обаче, че на някой му е хрумнало да ги натовари (или поне техните преки ръководители на терен) да наблюдават и други ключови нередности, за да бъдат уведомени навреме общинските предприятия, които могат да ги отстранят. Ето защо на обикновените граждани, както и на някои преминаващи народни представители, им остава единствено да си мрънкат из фейса или по сайтовете. В правилника на „Градини и паркове“ е упоменато, че за неуредените въпроси се прилагат разпоредбите на Закона за общинската собственост и другите действащи нормативни актове. Именно в чл. 11 от ЗОС се казва, че „Имоти и вещи – общинска собственост, се управляват в интерес на населението в общината съобразно разпоредбите на закона и С ГРИЖАТА НА ДОБЪР СТОПАНИН.“ Добър стопанин ми липсва от известно време в Пловдив – такъв, който наблюдава и се грижи за цялата градинка, а не само за оградката ѝ.

Споделете ни във:

1 thought on “Колко общински служители са необходими да завинтят една крушка?

  1. Откакто бившите шефове на общински предприятия станаха районни кметове, градът е все по-занемарен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.