АктуалноГласовеКриминалеМненияРазследванеСъдТемида

Кой е отговорен за смъртта на пилота подп. Терзиев?

Димитрина Попова, съпруга на подп. Валентин Терзиев, който загина при изпълнение на служебните си задължения с МиГ-29, при учение край Шабла през юни 2021 година, съобщи днес на извънреден брифинг в клуба на БТА в Пловдив, че е научила от медиите за повдигнатото обвинение на заместник-командира по летателната подготовка на Авиобаза „Граф Игнатиево“ – полковник Методи Орлов, ръководител на стрелбите на въпросното учение.

Вдовицата на Терзиев пожела да говори пред всички медии наведнъж заради огромния стрес, който причинява всичко това на семейството.

Тя определи повдигнатото обвинение спрямо полк. Орлов, като очаквано и призна, че е имала информация, че това ще се случи още преди месеци. Димитрина е категорична, че зам.-шефат на авиобазата в никакъв случай не е единственото отговорно лице за инцидента по време на учението.

Въз основа на документи, които са ѝ изпратени от разследващите, като присъединена частна страна по длето, вдовицата настоява да бъдат разследвани и привлечени под отговорност още трима генерали от ВВС и други висши офицери.

По думите ѝ отговорност за трагичната смърт на съпруга й носят още: бригаден генерал Мирчев, генерал Петров и генерал Русев и полк. Юри Луканов.

Вижте подробности във видеото.

Съпругата на Терзиев призова прокуратурата да проследи цялата подготовка на личния състав, участвал в учението и изрази съмнение, че дори ръководителят на стрелбите не е бил подготвен за това.

Семейството на пилото настоява държавното обвинение да събере всички възможни документи, доказателства, записи, заповеди и длъжностни характеристики, за да се изясни кой за какво е бил отговорен.

„Ако няма други лица подведени под отговорност, то повдигнатото обвинението на Орлов ще отпадне в съда и случаят ще се замете под килима„, категорична е Димитрина.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина