Кой ще живее в социалните общински жилища

Актуално

В тях ще се настанява по ред, определен в нова  наредба, а не действащата за фонд „Резервен”, обясни ресорният заместник-кмет 

Както ви съобщихме по-рано, днес бе даден страт на строителството на 74общински  апартамента, които ще се ползват за временно настаняване на хора в нужда.

“За жилищата могат да кандидатстват хора, останали без покрив на главата, такива, които живеят в много лоши битови условия, непълнолетни родители, многодетни семейства или хора с деца с влошено здраве и увреждания. Също така лица, чийто среден доход на член от семейството за предходните 12 календарни месеца от всички източници е по-нисък от законоустановения месечен размер на гарантирания минимален доход за страната,” поясни пред Под тепето зем.-кметът по социални дейности Георги Титюков.

От думите му стана ясно още, че в жилищата ще се настанява по отделна – нова  наредба, а не тази, която е за фонд „Резервен.”

Така например, ако семейство загуби жилището си в пожар, то по-бързо ще може да бъде настанено, докато си стъпи на краката.

В нея са разписани конкретни условия, на които нуждаещите се трябва да отговарят: да не притежават никакво имущество – движимо и недвижимо; да не отказват работа; децата им да посещават редовно училище и други.

Те ще могат да ползват жилищата първоначално за 12 месеца и ще имат право на още две удължавания по една година всяко.

“Идеята е за този период да стъпят на краката си и да се включат пълноценно в обществото – да намерят работа, квартира и да могат да се издържат. Като за целта ще имат и социален работник, който да им помага и да ги съветва,” допълни Георги Титюков.

В отговор на въпрос от Под тепето, Титюков съобщи, че към днешна дата близо 50 семейства чакат за настаняване в жилища от фонд „Резервен“ на Община Пловдив.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.