Кметът да иска от премиера компенсация за това, че жители на Родопи и Марица амортизират пловдивската инфраструктура, лекуват се в общинските болници и учат в града

Актуално Гласове Градът

Това предложиха съветници социалисти   

Групата на БСП няма да подкрепи Бюджет 2021 на Пловдив

„Г-н Кмета твърди, че Пловдив се задушава поради съществуването на общините Родопи и Марица. Действително жителите на тези общини, кметствата на които са в центъра на Пловдив, ползват и съответно амортизират градската инфраструктура, лекуват се в общинските здравни заведения, учат в училищата на града ни. Но защо г-н Димитров не постави въпроса на министър-председателя за компенсиране на Пловдив със средствата, които градът ни е похарчил за тези хора.“ – това предложи от името на групата съветници от Столетницата председателят на групата им Николай Радев по време на онлайн пресконференция, на която бе представена позиция на ППГОС, относно Бюджет 2021 на Община Пловдив.

От БСП смятат, че Бюджет 2021 е съставен по начина, по който това се прави от години – без визия за Пловдив, без приоритети, без мисъл за следващите години. Групата декларира, че няма да го подкрепи на днешната сесия на ОбС.

„Общинската администрация продължава да не може да събере старите недобори. По-лесно е да разчиташ на добросъвестните пловдивчани, отколкото да потърсиш тези, които с години не плащат задълженията си, не поради социална невъзможност, а защото така им е изгодно.

Нали г-н Борисов е и ще бъде водач на листата на ГЕРБ в Пловдив. Защо се снима до табелата за Бойково, а не в центъра на града ни? Или до някой от инфраструктурните обекти, за които се предлага да теглим кредит, вместо държавата да компенсира общината чрез финансирането на някой от тях,“ коменитра Радев.

Според социалистите само от тези два пункта Бюджетът на Пловдив може да нарасне с над 20 млн. лв.

Групата напомни, че здравеопазването е техен приоритет и предлагат в бюджета да бъдат определени над 2 млн. лв за ремонт и оброудване на изоставената  Белодробна болница и предоставянето ѝ за филила на едно от двете общински здравни заведения.

Съветниците признаха, че могат да кажат добри думи само за сектор Образование, като отличиха заложените средства за ремонти и програмата за дигитализация на училищата. „Липсват средства за проектиране на нови сгради, ние бихме заложили допълнителни 3 млн лв. за това“, отбеляза още Радев.

ППГОС предлага също 1,5 млн лева за спасително мероприятие е възстановяването на междублоковите пространства като зелените островчета.

Не случайно преди време от БСП нарекохме ОП „Градини и паркове“ – „Палми и камиончета,“ напомни председателя на групата.

„Всички знаем, че за инфраструктура от ГЕРБ ще теглят кредит. Групата на БСП уведоми за причините, поради които е против. Но за Кмета това мнение не е важно, щом Борисов му даде разрешение.“

Рекламата на града би привлякла нови инвестиции и би подпомогнала в реализацията на съществуващия пловдивски бизнес. Само за тази сфера от пловдивската икономика Общината трябва да инвестира поне още 500 000 лв, смятат социалистите.

Според тях предложеният Бюджет е хаотичен, без приоритети и без стъпала за развитие през следващите години. На това основание и в съответствие с решение на ГС на БСП Пловдив, ППГОС на БСП ще гласува „Против“ Бюджета на Община Пловдив за 2021 г. на днешнато заседание на местния парламент.

3 млн. лева от бюджета на Пловдив за тази година да бъдат насочени за почистване и облагородяване на коритото на река Марица в рамките на града. За това настоява в свое предложение до председателя на Общинския съвет д-р Атанас Баташки.

Съветниците от социалистическата партия няма да подкрепят и Програмата за разпореждане с общински имоти, заяви Тодор Стоилов.

“В програмата за управление на общинската собственост, документ от 129 страници, впечатление прави двата основни показателя: 1.1.—приходи—9 936 000 и 1.2.-разходи—4 000 000.
За мен тази програма е написана хаотично и без визия. Един от примерите е това, че Община Пловдив включи за продажба дела си в знаковия за града архитектурен паметник на културата, който се намира на бул. „Шести септември“ №163, близо до Съдебната палата, известна на пловдивчани като Къщата с медальона. И парви чест на кмета на район “Централен”, че се опитва да я спаси.”
По думите му,  от доклада на директора на ОП „Жилфонд“ става ясно, че Общината разполага с 3 551 бр. жилищни имота. Смятам, че в изготвянето на този документ трябва да бъдат засегнати и нуждите на ОП “Жилфонд”, коментира Стоилов.
По думите му, Община Пловдив може да въздейства на градското развитие чрез контрола върху нейната собственост.
В изказването си Добромира Тошева акцентира върху рекордния фонд за заплати в годината на избори – щатът на администрацията е 10 358 бройки, а това е огромен товар на плещите на община Пловдив, формиращ 78.48 % от всички разходи.
Доц. Ангел Иванов изчисли, че администрацията е заложила 14 ст на жител за подобряване на екологията през настоящата година.
Споделете ни във:

1 коментар за “Кметът да иска от премиера компенсация за това, че жители на Родопи и Марица амортизират пловдивската инфраструктура, лекуват се в общинските болници и учат в града

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.