АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (12.08– 18.08)

Тази седмица в Пловдив ще открием мащабни фотографски композиции и ще се насладим на забавни актьорски вечери

12 август

Театрална постановка „Петък 13”

Тринайстият петък носи радост за някои – британците основават първото нудистко дружество, патентован е акордеона, Галилей открива спътник на Юпитер, а Франклин произнася прочутата си реч, че нищо не е сигурно, освен смъртта и данъците. Други пък, строят небостъргачи без 13-и етаж, хотелите се отказват от 13-та стая, а Формула 1 никога не използва болид с номер 13. Страхът от този ден сковава милиони хора. Какво ли ще донесе той на Джон и Кристи, които с нетърпение очакват двама свои семейни приятели? Ами ако единият от тях е излетял от 13-та писта на летището? Какви емоции ги чакат, когато разберат, че освен числото 13, има други цифри, които коренно ще променят живота им точно в този ден! А как ли ще завърши той, ако това е само началото?

Лятна сцена Орфей

20:30 часа
Международен ден на младежта

На 12 август за поредна година в ОП „Младежки център Пловдив“ ще бъде отбелязан Международният ден на младежта. И този път от екипа са подготвили програма, изцяло вдъхновена от идеите на младите хора в града ни.

От 18:00 ч., като част от младежките инициативи, реализирани от центъра, ще се проведе събитие в един по-разчупен и интересен формат – „жива библиотека“. Това е иновативен метод, който цели да създаде диалог, да срещне на живо любопитни „читатели“ и личности, които могат да разкажат за своя професионален или житейски път, да пречупят стереотипите, провокирайки разбиране и интерес.

След това в 19:30 ч. стартира едно по-различно издание на „Вечери на настолните игри“. В него ще вземе участие младият пловдивчанин Мирослав Гаригов. Той ще представи двете настолни игри, които е създал, а участниците ще имат възможност както да чуят повече за самия творчески процес, така и да прекарат една забавна вечер с екипа и доброволците на центъра.

Младежки център Пловдив

18:00 часа

 

Varola & DJ Kiro at Bally club

В селекцията на Varola ще чуете мелодичен и ритмичен deep/tech с дълбоки бас линии, преминаващ през динамичен groovy tech, понякога с испански и ориенталски елементи, достигащ до underground и tech house звучене.

Bally Club

20:00 часа

 

Bar Masters: Mario Ivanov

Този петък, като част от поп-ъп събитията на Bar Masters, при нас ще се появи един подвижен бар с готини коктейли.
Зад него застава нашия барман Марио Иванов, който ви е подготвил страхотни напитки, лафчета и гарантирана усмивка.
За музиката ще се грижи DJ Todd.

Бар Пощата – The Post

20:30  – 02:00 часа

 

Пловдивска Джаз вечер с Боби Вълчев

Клуб „Контрабас“ в Стария град на Пловдив ще бъде епицентърът на магичната вечер, в която ще може да лекуваме душите си с качествена музика, която синхронизира с вибрациите на града.

Боби Вълчев е един от най-известните джазмени не само в България, но и в света. Музикант, певец, пианист, тромпетист, аранжор, композитор и изпълнител в редица проекти с артисти като Васил Петров, Камелия Тодорова, Орлин Павлов и др. Вече 11 години той живее, твори и преподава джаз в Дубай, но любовта към родината го връща непрестанно тук, за да радва българската публика с творчеството си.

Докоснете емоциите си по фин и магичен начин чрез красотата на звука!

Боби ще ни пренесе в света на джаза както със свои авторски парчета, така и с кавъри на популярни джаз хитове. За първи ще чуете на живо и най-новата му песен „Не искам“.

Заповядайте да преживеем заедно това приключение в страната на музиката и да излекуваме душите си!

Клуб Контрабас

21:00 часа

 

13 август

Socialist Architecture Tour

Обиколката на социалистическата архитектура е фокусирана върху стиловете на строителство от периода 1944-1989. Заедно ще разгледаме някои от най-важните обществени сгради в Пловдив като примери. Ще можем да се насладим на монументалното изкуство, което ги украсява, и да разберем повече за функциите им по време на комунизма. Също така ще наблюдаваме промяната на самия режим чрез промените, настъпили в архитектурата.

След това се отправяме към паметника Альоша на връх Бунарджик тепе, откъдето ще се насладим на прекрасна гледка.

Това е безплатна пешеходна обиколка на английски език.

Кметството (пл. Стефан Стамболов 1)

11:00 часа

 

9-ти Международен Фото Салон Пловдив 2022

Международен фото салон Пловдив се провежда за девета поредна година под патронажите на FIAP, HPS, НСФА, с традиционната подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. „За нас е изключителна чест, че община Пловдив е #Заедно с нас от първото ни издание през 2014 г. Петчленно жури от двама чужденци и трима българи разгледаха и оцениха всички фотографии в периода от 2 до 5 юни 2022. За председател на журито тази година поканихме Бранислав Бркич, MFIAP, HonEFIAP, EFIAP/s от Сърбия, а за членове приеха да са: Алла Соколова, ЕFIAP от Франция, Юлий Василев, EFIAP/b, Александър Иванов, EFIAP , QPSA и Никифор Тодоров, EFIAP от България. В изданието участваха 267 автора с общо 3374 фотографии от 33 държави във всички 6 раздела. За финалната селекция журито оцени 798 фотографии на 210 участника от 31 държави. С високият си професионализъм и опит, в последния ден екипа на журито определи всички награди. Нека честитим на фотографите и им пожелаем още по-високи успехи в най-младото и светло изкуство“, разказаха организаторите на Международния фото салон Пловдив 2022 Антон и Любка Савови от „Рефлекси“ ООД.

Официалното откриване пред публика на селекция от наградените фотографии и награждаването ще се състои на 13.08.2022, от 18:00 ч. в Пловдив на площад Римски стадион.

В експонираната изложба са включени наградени фотографии от 85 автора, от 24 държави.

Голямата новина за българската фотография, а същевременно и приятна изненада е, че Най-добър автор в салона, който получава официалната значка на FIAP е Мирослав Момински, EFIAP/b. Плакетът „Награда за най-добро участие в салона“ от Фотографското общество на Гърция (HPS) пък оцени участието на Явор Мичев, AFIAP. Мирослав Момински, EFIAP/b е и най-добре представилият се български автор.

Тази година, Почетната диплома на Община Пловдив оцени кадър на Женя Маджарова-Петрова от Бургас.

Най-добрите фотографии спечелиха 190 индивидуални награди, 11 награди (по статистика) за автори и 2 за фото групи и клубове. Този богат награден фонд, отличи най-високо творбите на общо 100 автора от 25 държави – от Аржентина, през страни от Европа, Азия, Африка, та чак до Нова Зеландия.

Най-високото отличие, Купата на IX МФС Пловдив 2022 е за фотография на Арун Моханраш от Англия.

Плакетът за най-добре представил се чуждестранен автор (от организатора) спечели отново той.

Организаторите поощриха с кристален плакет фотография на Мирослав Момински, EFIAP/b, който бе подгласника на голямата награда „Купата на салона“.

„За нас е особено приятно, че към конкурса отново имаше интерес за групово участие – български и чуждестранни фотографски групи и клубове от Гърция, Иран, Индия, Китай, Русия, Франция и Южна Африка. В предизвикателството към млади автори (16–21г.), обявено за втора година, се включиха младежи от Южна Африка, Русия, Словения, Китай, Сърбия и България. Приятната изненада в тази инициатива е, че от младите фото творци има автори с награди“, споделиха още организаторите.

Плакетът за най-добре представилия се фото клуб, тази година е за клуб от Индия – India International Group, а плакета за клуба – подгласник е за Фокус фото клуб, Иран. Общо 32 родни фото творци спечелиха 73 награди, като 15 от тези награди са медали – 7 златни, 3 сребърни и 5 бронзови медала.

С голяма гордост можем да заявим, че родните автори представиха достойно България. Техните творби ще достигнат до 33 държави чрез печатния албум, който по регламент всеки участник в конкурса ще получи. От всички наградени български автори, 11 участници (индивидуални и от група „Фотографска задруга“ Пловдив) са от Пловдив и един от Асеновград – с общо 26 награди. С най-много награди бяха отличени фотографии на няколко български автора: Мирослав Момински, EFIAP/s от Равда, Явор Мичев, AFIAP от Русе, Теодора Димитрова, EFIAP, Любомир Аргиров, AFIAP и Христо  Димитров от Пловдив и Ирина Стоилова от София.

Площад Римски стадион

18:00 часа

 

Концерт на Лили Иванова – турне 2022

Обявяването на втора последователна дата е нещо ново  в кариера на певицата

Поради нестихващия интерес към творчеството на певицата и скоростната разпродажба на билетите за първия и концерт, в града под тепетата беше обявена още една дата. Вторият концерт ще се състои само ден след първия – на 14.08.2022 г. от 21:00 ч., а мястото отново е Античният театър. Билетите още са в наличност.

Античен театър Пловдив

21:00 часа

 

HARDCORE WEEKEND – Геймърско събитие за настолни игри

Всяка година, Offline Café предлага възможността на геймъри от цялата страна да се обединят в неформална среща в центъра на България – Пловдив.

Всеки е свободен и окуражен да носи колкото се може повече (геймърски) игри, за да може най-после да си намери компания, с която да ги играе.
Освен обикновена среща, ние сме ви подготвили редица събития и изненади, които ще разкриваме с времето. Имаме няколко сигурни преживявания, които ще ви споделим още от сега.

Събота:
15:00 – 18:00 Турнир на Уруку: Експедиция Амазонка
Уруку е нашата авторска игра, която вече е преминала през редица турнири и тестове, с което се е доказала като трайхардърска.

Награда:
• При по-малко от 8 човека – Почерпка от бара и специален подарък от Svetulka.bg
• При 8 човека: Почерпка от бара, специален подарък от Svetulka.bg и ваучери за Offline Café и Svetulka.bg
• При 12 човека: Почерпка от бара, специален подарък от Svetulka.bg, ваучери за Offline Café и Svetulka.bg и голямата награда – ръчно произведената от нас и изцяло от естествени материали настолна игра Уруку: Експедиция Амазонка.

19:00 – 21:00 Индивидуален куиз на тема Настолни игри
Награда: Почерпка от бара, специален подарък от Svetulka.bg и ваучери за Offline Café и Svetulka.bg

Неделя:

11:00 – 14:00 Турнир на War Chest
Награда: Почерпка от бара, специален подарък от Svetulka.bg и ваучери за Offline Café и Svetulka.bg

18:00 – 21:00 Мъже срещу Жени – специално геймърско издание
Мъже срещу жени е шоу състезание, в което има само два отбора – мъже и жени. В няколко кръга, вие трябва да се състезавате в забавни и тематични предизвикателства кооперативно, за да докажете кои са по-големите геймъри – Мъжете или Жените.

НАГРАДИ: Почерпка от бара

Offline Café

13.08 10:00 часа – 14.08 23:00 часа

 

KREMBO & Peril at Bally club

Със своя дългогодишен опит сред белгийската ъндърграунд сцена, базираният в Лондон, Krembo ще ни предложи своят специфичен и модерен звук от дийп хаус, мелодичен хаус и техно, инди-денс, вдъхновен от лейбъли като Diynamic, Innervisions, Ellum, Afterlife, Pampa, Fryhide.

Bally Club

20:00 часа

 

14 август

ContextAiR 2022

Откриване на мащабна фотографска композиция на Анне Ферес (Нидерландия) и Люк Конрой (Австралия) – участници в резидентната програма на Община Пловдив CONTEXT AiR в 19.00 часа. Творбата е с размери 5Х4 м, ще бъде представена на фасадната стена от сградата на БНТ-Регионален телевизионен център – Пловдив, ул. “Найден Геров” № 8 .

От 11 до 13 август Анне и Люк ще работят на място за инсталирането на своето произведение. Официалното откриване предстои на 14 август (неделя) от 19.00 часа.

„Новини от дома“ или Пловдив в един колаж от стотици изображения

Аннa Ферес (Нидерландия) и Люк Конрой (Австралия) са участници в резидентната програма на Община Пловдив CONTEXT AiR. За шест седмици в Пловдив двамата провеждат теренни проучвания, срещат се и разговарят с хора, заснемат стотици изображения от града. Резултатът от работата им тук е мащабна фотографска композиция с размери 5Х4 м, представена на фасадната стена от сградата на БНТ-Регионален телевизионен център – Пловдив, ул. “Найден Геров” № 8 .

Целта на тази работа е да изследва фините, но смислени истории на Пловдив от миналото, настоящето и въображаемото бъдеще, черпейки вдъхновение, както от общността, така и от собствените интерпретации на художниците. Финалната композиция се състои от множество отделни елементи, вдъхновени от многопластовата идентичност на града. Чрез този сблъсък на разнообразни пластове творбата изразява и възхищението на авторите от уникалната градска същност на Пловдив като място на древна история, социалистическо наследство, съвременна реалност и бъдещи мечти.

„Новини от дома“ е дългосрочен проект в развитие на двамата автори. В Пловдив те осъществяват неговото девето издание.

БНТ-Регионален телевизионен център – Пловдив, ул. “Найден Геров” № 8

19:00 часа

За списък с останалите събития под тепетата проверете в единствения дигитален пътеводител на града.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина