АктуалноБългарияЕвалаНовиниРазследване

Инженери са готови да обследват безплатно бомбоубежищата

Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране предлага помощ за безвъзмездно обследване на наличните скривалища 

Членове на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в България подеха инициатива за безвъзмездна помощ на Гражданска защита за обследване и евентуално укрепване/усилване на наличните бомбоубежища и укрития.

Припомняме, че в четвъртък / 10 март/ Главна дирекция “Пожарна безопасност и закрила на населението” публикува очакваният от две седмици списък на бомбоубежищата в страната. Ден по-рано в специален очерк Под тепето ви разказа за бомбоубежищата в Пловдив и факта, че няма официална информация за тях. Е, официалната не се оказа никак приятна. От нея стана ясно, че Няма укрития в добро състояние в Пловдив.

Тяхното състояние е описано така: “II-ра категория: КСЗ е в задоволително състояние и може да се приведе в готовност за използване по предназначение в кратък срок (до една седмица) с влагане на незначителни финансови средства.”

В Пловдивска област има общо 31 скривалища 20 от тях са в града и всички се нуждаят от стягане, както е видно в текстовия файл, който от ГД ПБЗН наричат „национален регистър“.

Затова от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране са се активирали. Организацията по вътрешни канали събира база данни от свои членове, които са готови да съдействат безвъзмездно за справяне с този повсеместен проблем.

„Идеята е да се провеждат огледи на горепосочените обекти по части Конструктивна, Електро, ВиК и ОиВ и да се изготвят становища за техническото им състояние“, поясниха членове на КИИП, които се се свързаха с редакцията на Под тепето.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина