АктуалноВластГласовеЗдравеМненияНовиниПУЛС

Ген. Мутафчийски: Имаме достатъчно болнични легла, но над 2000 медици вече са извън строя

Щабът смята, че здравната система ще удържи на натиска

Проф. Балтов: Осигурени са всички медикаменти

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов заяви, че сме готови да откликнем изцяло от необходимостта от допълнителни медикаменти за лечението на болните от коронавирус.

„Давайки този диапазон от три седмици ще позволим на всички медици да се върнат на работните места и да има все по-малко заразени,“ коментира той.

Осигурени са всички медикаменти, включително и „Ремдесивир“, лекарите са подготвени за лечението на пациенти с коронавирус. В това увери директорът на „Пирогов на брифинга в Министерски съвет.

Проф. Балтов допълни, че се откриват три нови центъра за даряване на кръвна плазма, като единият от тях е в Пловдив.

Шефът на НОЩ – ген. Венцислав Мутафчийски смята, че здравната система трябва да удържи на натиска, който става непосилен.

„Имаме достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за болните от коронавирус. Над 2000 медици вече са извън строя и това намалява възможностите на здравната система, предупреди генералът.

Според Мутафчийски,  с мерките се претендира да се намали рискът от заразяване с коронавирус от 30 до 50%.

„Със сигурност могат да се намерят много основания за това кое е затворено и кое не и ние не претендираме за изчерпателност на всички конфликти ситуации,“ коментира ген. Мутафичйски.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. Шефът на НОЩ – ген. Венцислав Мутафчийски къде беше последните 5 месеца? Защо допуснахте пандемията да се разрастне до такава степен? Защо подчинявахте мерките на политически приумици и прищявки?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина