Актуално

Есенна Трявна, нощ в Латвия и голото женско тяло са издигнати на пиедестал в изложбата на Михаил Лалов

Жената е изначална както за човечеството, така и за художника, споделя творецът

Това е първата изложба на Лалов от 2012-та година насам

Паулина Гегова

Михаил Лалов е роден през 1952 г. в София,  но много пъти е правил живописни изложби в Пловдив, а снощи се състоя и поредната му в арт-галерия „Филипополис“.

Арт-галерия „Филипополис“ приютява за трети път маестрото, а сам той призна, че съчетава картините си специално за пространството на къщата в Старинен Пловдив – в този случай 19 творби фигурални композиции, абстрактна живопис и пейзажи. Пейзажите включват една картина от Латвия, една от Трявна, една от Трън и една от Шуменско и те са първите, които творецът излага в своята кариера до сега.

Пейзажът от Латвия се казва „Бели нощи“ и дава пълна свобода на въображението. Там нощите не са игриви като българските, затова ги създадох такива. Аз не копирам дословно природата, а я оставям да улегне в ума ми, завоалирам я и поднасям нещо не толкова познато. Пейзажите са отдушник, носят спокойствие на погледа и се възприемат по-лесно, обяснява авторът.

В останалата част от композициите главно действащо лице е женското голо тяло, изкривено и абстрактно поднесено.

Рисувам жени, защото ги обичам. Женското тяло е изначално, основа както за човечеството, така и за художника. Жената винаги присъства като водеща концепция в моите творби, защото заслужава да бъде почетена, споделя Лалов.

Цялата статия може да прочетете на КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина