АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод лупа

Два варианта при покупката на имот – плюсове и минуси

Избирането на правилното жилище е трудоемка, време изискваща и изключително отговорна дейност, тъй като представлява голяма инвестиция, в не редки случаи дори е единствената скъпа сделка в живота ни.

Вижте особеностите на двете основни посоки, по които може успешно да осъществите тази нелека задача.

Избор на имот без брокер

Това е много изтощителна работа и крие големи рискове. Истината обаче е, че много хора избират да започнат търсенето на мечтания имот сами, с идеята да спестят средства, като избегнат разходите за комисионна.

Необходимо е да потърсите обяви от частни лица, но имайте предвид, че има брокери, които публикуват обяви като частни лица. Бързо ще ги разпознаете, тъй като още в първия разговор ще стане дума за комисионна.

Важно е да се отбележи, че когато предприемете самостоятелно търсене в онлайн платформите, неминуемо ще попаднете в „море от оферти“. Конкретизирайте търсенето до най-малките детайли, като след това постепенно може да премахвате онези филтри, характеризиращи даден имот, с които бихте направили компромис.

Определете по-широки граници на цената, все пак това са оферти цени и може да договорите с 5-10% по-ниска цена. Имайте предвид, че когато даден имот се предлага от няколко агенции, това означава, че може да постигнете по-ниска цена от най-ниската обявена.

В случай, че все пак откриете подходящия имот без помощта на брокер или агенция за недвижими имоти, задължително използвайте услугите на доверен адвокат, за да не попаднете в неподозиран капан.

Избор на имот с брокер

В този случай съществуват две опции – първо да изберете брокер, или първо да изберете обява. Препоръчвам да изберете брокер. Може и агенция за недвижими имоти, но бъдете бдителни и взискателни, тъй като има добри агенции, в които работят недобри брокери.

Много е важно да знаете, че повечето брокери предпочитат да работят с продавачи, а не с купувачи. С първите сделката е по-сигурна, защото продавачите са по-мотивирани. Купувачите често могат да отлагат покупката, обстоятелствата могат да се променят и т.н.

За да ангажирате брокера, сключете договор с ясен, срок и конкретни параметри. Изисквайте периодично да ви изпращат оферти по определените от вас изисквания – със снимки, видео, виртуален оглед и подробно описание.

Ако изберете имот „на зелено“ без Акт 16, ново строителство, от инвеститор, без комисионна от купувача, бъдете много внимателни. Винаги има риск. Опитайте се да го сведете максимално.

 

Автор: Снежана Стойчева – мениджър в голяма агенция, с 10 годишен опит в проследяването на пазара на имоти

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина