Да живееш в Пловдив като местен: Джен Кацев

Актуално Вкусът на града Живот Новини

Как един пчелин, получен като подарък за сватбата, се превръща в повод за завръщането в Пловдив на двама младоженци от Силициевата долина в Калифорния

Джен и Митко едва ли някога са предполагали, че ще загърбят обещаващите си кариери в САЩ, за да се върнат в България и заедно да се грижат за семейния пчелин в района на Карлово. Те обаче решават да последват сърцата си и да се преместят, за да продължат семейната традиция, страст и наследство в производството на най-хубавия мед в света.

Когато пристигат през 2019-а отначало предприемат опознавателна обиколка на страната, в която целта им била да решат къде да се установят, но единодушно избират Пловдив. Успоредно с производството на мед, Джен работи и по създаването на нови продукти, съчетавайки меда с други супер храни – чили, люти чушки, джинджифил. Като художник тя прави и дизайна на етикетите и опаковките, а до тях неизменно са и по-опитните членовете от семейството, които помагат със съвети.

Част от първия български мед, произведен от техния пчелин, вече пътува и отвъд Океана към Калифорния, а младото семейство Кацеви, съвместно с български пивовар сега работи по създаването на специална рецепта за медовина.

В момента може да намерите продуктите им онлайн на сайта или по специализираните фермерски базари. Митко и Джен Кацев не спират да работят заедно по най-различни идеи, с които да популяризират чистите български продукти и да спомогнат за възстановяване популацията на пчелите.

А специално за единствения дигитален гид под тепетата Джен сподели и своите впечатления за Пловдив:

Когато приятели посещават Пловдив за първи път, ги водя в…

Стария град. След приятна разходка до върха на Небет тепе ние обичаме да сядаме да похапнем нещо традиционно българско в Рахат тепе, където има панорамна гледка от хълма. Античният театър на Филипополис също спира дъха. А, ако сме там по-късно през деня, се отбиваме да послушаме и джаз на живо в Контрабас.

Когато е време за парти, отивам в…

Не купонясваме твърде много, но ходим по барове. Нашето най-любимо място за по питие е Hopium Taproom, тъй като там предлагат много добри и разнообразни наливни крафт бири (ИПА, стаут и др.), както и огромна селекция от бутилирани варианти.

Най – подценяваното място в Пловдив е…

Може би обиколката на Free Plovdiv Tour. Аз я посетих за първи път едва година, след като се преместихме в Пловдив и ми се искаше да бях открила тура по-рано. С тях научих историята на всички забележителности, които виждам всекидневно и това даде на живота ми в Пловдив много по-голям смисъл и дълбочина.

Място в Пловдив, което винаги удивлява хората е…

Когато дойдохме в града в началото живеехме доста близо до Хаджи Хасан Махала. Този „ромски квартал“ е много по-хубав от онези, които се намират в покрайнините и там всъщност има много известна шкембеджийница.

За вкусна храна винаги отивам в…

Тамс Хаус в Капана. Заведението е собственост и се управлява от една двойка шеф-готвачи, работили в Мишлен ресторанти в Напа, Калифорния, а това за нас беше честа уикенд дестинация преди да се преместим в България. Имат невероятно меню, съставено от фюжън ястия, вдъхновени от азиатската и латинската кухня. Цялостното тристепенно меню за двама тук струва толкова, колкото бихме платили само за октопода (приготвен съвършено) в Калифорния.

За фаст фуд ние много обичаме Taco Reyes. Като родена и израснала в Калифорния и след като изпробвах всички други мексикански ресторанти в България, с увереност мога да заявя, че те приготвят най-добрите такоси в държавата!

Най – готиното място в града под тепетата е…

Със сигурност Капана. Там има толкова много енергия, страхотна храна и пъстри графити.

Моят алтернативен маршрут в Пловдив е…

Улицата зад Главната – “Отец Паисий”, която ми трябваха месеци, за да открия, тъй като винаги минавах по основната пешеходна улица. На нея има няколко добри ресторанта, отлични магазини за крафт бира и уникално място за ръчно правени донъти.

Нещо, което не харесвам в Пловдив…

Боклукът и животинските изпражнения по улиците.

Източник: Lost in Plovdiv

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.