Д-р Пламен Фотев от МВР поликлиника ще е вр. и. д. директор на Онкото

Актуално Власт Градът Новини Политика

До провеждане на нов конкурс (ВИДЕО)

Йордан Иванов: Свидетели сме на война на кланове в ГЕРБ 

Много е гнусно, че се разиграва политическа война, избухна Слави Георгиев

Съветниците утвърдиха шефа на МБАЛ „Св. Мина“ на поста

Таня Грозданова

Никола Михайлов, стажант

Общинските съветници на Пловдив утвърдиха с пълно мнозинство от 44 присъстващи в залата д-р Петър Петров за директор на МБАЛ „Свети Мина“, който спечели конкурса за този пост с обща оценка отличен 5.74 и бе единствен явил се кандидат.

Като заместник на финансиста Илия Кирчев,  докато е в отпуск, зам.-кметът по строителство Пламен Райчев прочете от негово име писмо, съдържащо предложението за провеждане на нов конкурс за директор на КОЦ-Пловдив и отмяна на резултатите от стария.

До предложението се стигна, след като на 10-ти септември под натиска на протестиращи, Кирчев оттегли предложението спечелилата конкурса за управител проф. Марияна Янева да бъде избрана на поста. Припомняме, че на въпросния конкурс сегашният управител д-р Парашкев Цветков получи по-ниска оценка от нея – мн. добър 4.50 и не стигна до третия етап със събеседване. Сред мотивите за освобождаването му е и че неговият договор е изтекъл.

В предложението за назначаване на временно изпълняващ длъжността управител на КОЦ-Пловдив, което се гледа на днешното редовно заседание на местния парламент обаче не е записано конкретно име. То е внесено от 21 общински съветници от ГЕРБ и Кауза Пловдив.

Предложението предизвика разгорещен дебат в залата.

Йордан Илиев, председател на ПГ ГЕРБ, съобщи, че всички вносители подкрепят предложението за прекратяване на конкурса и насрочването на нов такъв.

Затова председателят на Об С Ал. Държиков не го подложи на гласуване, тъй като никой от вносителите не бе против.

„Свидетели сме на война на кланове в ГЕРБ и задкулисни игри в общинското здравеопазване“, заяви от трибуната Йордан Иванов – председател на групата на ДБ. По думите му, д-р Парашкев Цветков бе избран по времето на Иван Тотев. Сега Иван Тотев вдигна ръце от него и двете крила на ГЕРБ използват протестиращите за своите си интереси, каза още той. „Това е перверзно, при условие, че никога не е провеждан там прозрачен конкурс,“ заяви Иванов и предложи от името на групата да бъде удължен договора на д-р Цветков, на основание параграф 2 от Наредба 9. „Ние не го познаваме, но неговото удължаване е най-малкото зло в момента“. Той призова да се спре партизанщината в здравеопазването.

Цялото заседание на видео може да проследите ТУК.

След него думата взе независимият Слави Георгиев като член на комисията, провела въпросния конкурс.

Не мога да слушам за непрозрачност, когато развявате медиен популизъм. Г-н Иванов, Вие бяхте на две заседания на комисията и не споменахте нито веднъж за непрозрачност. На мен, като член на тази комисия, ми е много интересно коя буква, точка не е спазена от закона!? Напротив, ние имаме създадена медийна среда, че д-р Цветков щом е веднъж избран, е вечно избран,“ коментира Георгиев.

Той заяви, че ако има закононарушение по процедурата, то единственото такова е извършено от зам.-кмета Илия Кирчев, които изтегли точката от миналото заседание, тъй като закона е категоричен – до две седмици от излизане на резултатите, те трябва да бъдат утвърдени от Об С.

Цялата патаклама е за лобиране на един кандидат. Цялото това нещо, което се създаде, е че той загуби този конкурс. Да, добра му бе програмата, но той се е състезавал преди години, с тотално други кандидати и друга комисия. Когато някои говори за прозрачност в конкурса, питам какво разбирате под прозрачност – камера да наднича в анкетния лист на всеки един от комисията ли?! Вие като юрист предложете друг вариант. Много е гнусно, че се разиграва политическа война,“ избухна Слави Георгиев.

В отговор Йордан Иванов заяви: „Тук най-големият проблем е, че един клан ще спечели, а другия – не. Или Иван Тотев или Здравко Димитров“. После той се обърна лично към Слави Георгиев с думите: „В началото се изразявахте като независим, сега е ясно чий интереси браните“.

В диалога се намеси шефът на социалистите в местния парламент Николай Радев: „Самите групи или как ги нарекохте, те самите си признаха, че не им харесва този конкурс. В момента обсъждаме нещо много странно – избираме за управител, който се казва точки, точки. Кажете име!“

Д-р Веселка Христамян (ДБ) каза, че като председател на комисията по здравеопазване не е могла никъде да намери писмено начина на провеждане на конкурса, тежестта на оценките и публична информация кой как се е представил с мотиви. Тя предложи да се  направи нарочно публично изслушване на кандидатите по новия конкурс.

В отговор Слави Георгиев уточни, че критериите са два листа А4 за всеки кръг и могат да бъдат изискани, а не се обявяват публично заради конфиденциалност. Той отново призова да не се създава впечатление, че конкурса се е провел без правила.

Да чуем име, отново настоя Николай Радев.

От името на вносителите председателят на групата на ГЕРБ съобщи, че слушайки всички изказвания, са решили „да не е нито един от тук спряганите“.

Той е с висше образование медицина, висше право и се казва се Пламен Фотев. Има дълъг стаж в медицинската дейност, магистратура по здравен мениджмънт и специалности Педиатрия и Социална медицина.

В залата настана трескаво търсене в Интернет на името и бе поискана 10-минутна почивка. Оказа се, че това е бившия шеф на ДКЦ -6, който в момента работи в поликлиниката на МВР в града.

След почивката от БСП предложиха всяка една от точките в дебата да се гласува по отделно, както и самото проекторешение.

Опитът ми в този ОбС включва неколкократно разглеждане на сагата с Онкологичния център. Сага, включваща участието на частен такъв център и една медия, едно предаване. Дори да изберем най-добрият управител, Общинският съвет и градската управа не са на едно мнение. Затова нашата група желае точките да се гласуват отделно. Добре е да се вслушаме в хората, които са минали през този център. Добре е да се вслушаме и в протестиращите. Да, нов конкурс, да, представяне на визията на кандидатите. Ние не познаваме д-р Фотев, знаем, че има управленски опит, но изведнъж подхвърлен в КОЦ-а, ние не знаем какво би правил. Днес групата на БСП ще подкрепи отмяната на конкурса, но няма да подкрепи Фотев, понеже той няма смелост да се изправи пред нас,“ заяви Радев.

Предложението на Йордан Илиев да отпаднат точки 3 и 4, като се удължи договора на Цветков не бе прието. Отпадна от гласуване предложението на д-р Христамеян за публично изслушване на участниците в конкурса, тъй като може да се реши след обявяване на надпреварата.

Накрая д-р Пламен Фотев бе утвърден за в.и.д с 37 гласа „за“, 1 „против“ и 13 „въздържал се“.

Йордан Илиев взе думата за отрицателен вот и заяви, че това което са направили колегите му в момента е „безкрайно непочтено, на човек не сме му виждали очите“. После се обърна към кмета: „Това е на ваш гръб, защото Вие носите отговорността. С Вашите партньори, когато рекетират хората на Иван Тотев, как ще се управлява града“.

След тази точка той напусна залата, а съименникът му от ГЕРБ го прикани да се включи в следващия бурен дебат, тъй като логиката му била същата, като имаше предвид определянето на в.и.д за Спортния диспансер.

Споделете ни във:

2 коментара за “Д-р Пламен Фотев от МВР поликлиника ще е вр. и. д. директор на Онкото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.