АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

Читатели разграбват комикс по “Под Игото”

Как първият български роман заживя по различен начин с 270 илюстрации на французина Жак Наре

 Архитектът Орлин Неделчев издава комикса

Никола Михайлов

“Под Игото” на Иван Вазов е първият български роман. Публикуван за първи път през 1894 година, той бива преведен на над 30 езика, като в България остава най-четената книга. Последната адаптация на произведението обаче е по-различна от останалите.

На събитие, част от фестивала “Пловдив чете”, беше представено “Под Игото” под формата на комикс. Произведението съдържа 270 отделни илюстрации, създадени от от французина Жак Наре и е съставено в този си вид от Орлин Неделчев, архитект със страст към комиксите. Изданието предизвика огромен интерес на премиерата в австрийския павилион FLUCA и буквално бе разграбено от публиката.

Любовта на Неделчев към романите в картинки се заражда в детството, когато с родителите му заминават в чужбина за няколко години. Тръгва на уроци по френски и още след първия получава от учителката няколко илюстровани списания, за да може да чете вкъщи. Точно тези първи за него комикси запалват страст, която остава до ден днешен. След завръщането си в родното Русе, Орлин Неделчев намира френските комикси на реп за вестници и си ги купува всяка седмица.

Как обаче се стига до създаването на комикс по творбата “Под Игото”? Французинът Жак Наре посетил преди години България, разбира за романа на Вазов. След прекараните 3-4 седмици в страната ни, той се завръща във Франция и започва да рисува картинки по историята. Щом Неделчев разбира за съществуването на тази серия от илюстрации, той се заема да състави книга от тях. Проектът се оказва успешен и архитектът успява сам да издаде комикса.

Зад създаването на тази версия на “Под Игото” стои една благородна идея- чрез рисунки да запали по-малките по едно класическо произведение на българската литература. Въпреки, че е съкратено издание, то може да послужи за начален тласък към четенето и с малко късмет да запознае много деца с красотата на българския език.

Цялата галерия вижте в КАПАНА

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина