Актуално

Бомба за кмета на Забърдо

Адска машина отнесе сивия мерцедес на Валентин Черпоков

Взривеният кмет даде пресконференция след атентата
Взривеният кмет даде пресконференция след атентата
Неизвестни терористи взривиха сивия мерцедес на кмета на родопското село Забърдо тази нощ. Адската машина била поставена под предната лява гума на мерджана, паркиран зад блок 201 в Тракия, близо до Мебелна къща. Бомбата е била задействана дистанционно точно пет минути преди полунощ. Взривното устройство било с малък тротилов еквивалент, но взривът бил изключително шумен и вдигнал на крак целия квартал. “Прозорците на съседните няколко блока се разтресоха и настана масова суматоха, всички жители излязоха шокирани на терасата. По-смелите излязоха пред блоковете и откриха на паркинга, че е взривен сив мецедес Е класа РВ 1111 АК, принадлежащ на кмета на село Забърдо. Той живее в съседен блок, но автомобила често е управляван от русокоса жена”, пише в писмо до “Под тепето” наш сътрудник, който е бил на място няколко минути след атентата. Според очевидци, предницата на мерцедеса е доста пострадала. Левият калник е отлетял на 25 метра на пътя. По- поломено обаче било ново Пежо, което нощувало в съседство от мерцедеса. Цялата  дясна част на френското возило била смляна от ударната вълна. Свидетели твърдят, че екипите на ДОТИ пристигнали чак сутринта, а мястото било отцепено цяла нощ. Достъпът до паркинга бил ограничен  от жълти полицейски ленти и 3 патрулки. Полицаите разгонвали зяпачите и забранявали снимането. В 8 часа сутринта пострадалите автомобили били репатрирани на платоформи.
След като даде показания в полицията по обяд Валентин Черпоков се срещна с медиите, за да разкрие какви са причините за атентата. Според кмета на едно от най-популярните напоследък села в Родопите бомбата е била за сплашване и е поставена или от туристическата, или от горската мафия. Черпоков твърди, че мутри са окупирали района на Чудните мостове. Той води открита война с представителите на голяма фирма, която, по думите му, е въвела пълен монопол в района на природния феномен. “ Става въпрос за хора с невероятни протекции. Свързани са с министри. А конкретната причина за взрива вероятно е писмото, което съм подготвил от няколко дни и което днес ще пусна до президента, до омбудсмана, до всички медии и партии. В него описвам пречките за развитието на селския туризъм в Забърдо. Информация за намеренията ми изтече оня ден и явно някой е решил да запуши устата ми. Мислех в сряда да насроча пресконференция, но събитията я изпревариха. Автор на този атентат е или туристическата или горската мафия”, смята кметът.
Той казва, че въпросната фирма е окупирала Чудните мостове и прави там каквото си иска. “Дълго време дружеството събираше по два лева такса от туристите, които искаха да видят природния феномен. Нито един лев от тези пари не се е влял в държавния бюджет или в касата на общината. Миналата година прекратиха договора на тази фирма и започнаха проблемите. Бях заплашван, че ще ме съсипят, мен и семейството ми. Спечелих дело за клевета заради заплахите в Смолянския окръжен съд, ала те продължават да са пълни господари в резервата. Наливат бетон, правят козирки и беседки, правят каквото си искат”, разяснява Черпоков. Той твърди, че въпросните бизнесмени спекулират с министри и директора на РИОСВ- Смолян г-н Спилков, който спъвал развитието на региона и защитава интересите им. “ Спилков пречи на всеки, който иска да развива търговия в региона. Местните хора няма как да се изхранват. Искат да продават местни екологични продукти- натурално мляко, мед и всякакви други продукти, типични за Родопите. Но не. Спилков лансира само една фирма и не допуска никой друг. Коя е фирмата и свързаните с нея хора не мога да кажа, тъй като подписах протокол в полицията”, допълни Черпоков. Той разсея слуховете, че дружеството е свързано с братя Маргини. Фирмата се вихри в района от 3 години и се свързва с пловдивчани и асеновградчани. Кметът не скри, че в района има наложен терор от въпросните бизнесмени. Мутри пуцали ежедневно край природния феномен с пистолети и плашели туристите. Правели каквото си искат, въпреки борбата на Черпоков. “На фона на тая цялата история, Христо Стоичков беше глобен с десет хиляди лева, затова че се подписа с въглен върху скалите. А те наливат бетон, без на никого да му пука за това. Стоичков дойде с испански инвеститори, които искаха да налеят стотици милиони в нашия беден край, като купят 400 декара земеделска земя за възобновени енергийни източници, но бяха прогонени от въпросната фирма и директора на РИОСВ”, издаде още Черпоков.  Кметът обяви, че ще сигнализира ДАНС и прокуратурата и дебело подчерта, че ще продължи борбата. В блок 201 в Тракия, пред който адската машина отнесе мерцедеса на Валентин Черпоков, живеят децата и родителите му. Мерцедесът е собственост на негов приятел. “Аз го ползвам и обслужвам лизинга му”, не крие кметът на Забърдо. Според криминалисти, атентаторите са следели Черпоков, преди да сложат адската машина под автомобила му.
След кратка справка се разбра, че името на фирмата, с която кметът воюва е “Екотур ЧМ”. Тя стопанисва Чудните мостове. Управителят на дружеството е Юри Хаджиев, а негови съдружници са София Хаджиева и Валентин Петров.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина