Асеновград и Пловдив държат първенството в страна по пушене на цигари без БГ бандерол

Актуално Градът Новини

Това сочат резултатите от проучването на „Инициативата срещу незаконната търговия“ с празни кутии от цигари за 1-во тримесечие на 2021 г., с което се отчита дела на потребление на папироси, непредназначени за българския пазар

Данните за 1-во тримесечие на тази година сочат, че само 1.8% от цигарите са били без български акцизен бандерол, което е с 0.7 процентни пункта по-ниско от 4-тото тримесечие на 2020 г. , а в сравнение със същия период на 2020 г. нивото се запазва същото. С тези данни България продължава да държи изключително ниски нива на нелегална търговия с цигари, което показва, че институциите са постигнали устойчив успех в борбата срещу контрабандата. Постъпленията от акциз от тютюневи изделия за 2020 г. представляват 52% от общите постъпления от акцизи от всички акцизни стоки и са на рекордното ниво от приблизително 2,8 млрд. лв.

Въпреки усложнената епидемична обстановка през 2020 и 2021 г., проучването за нивата на незаконна търговия с цигари чрез събиране и анализ на празните опаковки от цигари на всяко тримесечие, което се провежда у нас от 2007 г. без прекъсване, продължава да се провежда, а тютюневите компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“ оповестяват регулярно данните.

Опаковките на цигари без български акцизен бандерол, събрани и анализирани в рамките на изследването през 1-вото тримесечие, показват сравнима с предишните периоди тенденция – сред тях са опаковки, обозначени за безмитна търговия, или с неизвестни марки от типа illicit whites (марки без аналог на легалния пазар, които са създадени единствено с цел незаконно разпространение) и фалшификати на известни международни марки. Запазва се и тенденцията едни и същи марки да остават водещи по дял на незаконния пазар. Болшинството от продуктите, фалшифициращи известни световни марки, имитират опаковки, предлагани на гръцкия пазар – със здравни предупреждения на гръцки език.

Резултатите показват, че в основната извадка от 20 града през първото тримесечие на 2021 г. има два града с нулево ниво на потребление на незаконни цигари – Стара Загора и Габрово, а в Асеновград, Пазарджик, Перник, Пловдив и Благоевград делът на цигарите без бандерол е над средното за страната, което заслужава внимание от страна на контролните органи.

Град1-во тримесечие  2021 г.4-то тримесечие 2020 г.
Плевен1.2%7.7%
Видин0.7%5.3%
Варна1.1%4.9%
Добрич2.7%4.7%
Шумен1.3%4.0%
Враца0.7%3.3%
Ямбол0.7%3.3%
Русе1.2%2.8%
Пловдив4.1%2.5%
Стара Загора0.0%2.2%
София1.3%2.0%
Бургас2.7%1.8%
Хасково1.3%1.3%
Сливен2.7%1.3%
Пазарджик4.0%1.3%
Габрово0.0%0.7%
Велико Търново0.7%0.7%
Асеновград4.7%0.7%
Благоевград4.0%0.0%
Перник4.0%0.0%

Сред допълнителните градове, които се проследяват извън основната извадка, се отчитат намаления, като има два града с нулев дял на незаконния пазар – Димитровград и Сандански, и в Свиленград е отчетено значително понижение спрямо четвъртото тримесечие на миналата година:

Град1-то тримесечие 2021 г.4-то тримесечие  2020 г.
Дупница2.0%3.0%
Кюстендил2.0%2.0%
Свиленград1.0%9.0%
Монтана0.7%3.9%
Сандански0.0%1.0%
Димитровград0.0%0.0%

Компаниите от „Инициативата срещу незаконната търговия“ вярват, че поставеният фокус от институциите върху борбата с контрабандата дава дългосрочни резултати, включително и в усложнената епидемична обстановка, с което успешно се защитава легалния пазар в страната и приходите от акцизи в бюджета. Поддържането и занапред на постигнатите ниски нива на нелегалната търговия заедно с осигуряване на предвидимост в регулаторната и фискална среда са ключови за стабилността на легалния пазар и събираемостта на приходите.

 

*“Инициативата за борба с незаконната търговия“стартира през 2010 г. В нея участват Бритиш Американ Табако Трейдинг България ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД , като нейна основна цел е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности. Проучването се възлага на независима изследователска агенция от 5-те тютюневи компании, които са част от „Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари”и се осъществява ежегодно за последните 10 години по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 20 големи града на страната с над 47% от населението в България. В допълнение, незаконното потребление се измерва и в някои по-малки градове, резултатите за които също се представят отделно за  всеки от тях. В резултат на диалога между компаниите, Министерството на финансите и Агенция Митници се планират и допълнителни съвместни инициативи, свързани с борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия.

Снимката е илюстративна/агенция Митници

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.