АктуалноАртЖивотКултураНовини

Архивите разказват: Пловдив ’99 – Европейски месец на културата

Спомнете си концертите на Металика и Горан Брегович преди 24 години с фоторазказа от Владимир Янев – ГАЛЕРИЯ

5000 артисти от 45 страни по цял свят се събираха в града под тепетата през онова паметното лято на 1999 г.

Пловдив отбеляза преди дни 4 години откакто стана Европейска столица на културата. Днес екипът на Под тепето ще ви подскаже едни прекрасни спомени от преди 24 години с емоциите, уловени от обектива на фотографа Владимир Янев. Връщаме лентата към онова, което се случи две десетилетия по-рано под тепетата. През паметното лято на 1999г., когато Пловдив бе домакин на Европейски месец на културата като спътник на Ваймар – градът, обявен за европейската културна столица за 1999 година.

Ще върнем лентата към  онова, което се случи две десетилетия по-рано под тепетата. През паметното лято на 1999г., когато Пловдив бе домакин на Европейски месец на културата като спътник на Ваймар – градът, обявен за европейската културна столица за 1999 година.

Пловдив бе първия български град-домакин на голямата културна програма на Европейския съюз. Мащабният тогава проект бе открит официално на 28 май и продължи до 1 август. Ето какво пише вестник „Култура” преди церемонията по даване старт на бурното културно лято:

„Пловдив’99. В статистика „Месецът“ означава: 5000 артисти. 3000 са български, а 2000 идват от 45 страни от цял свят. В цялостната програма ясно се очертават и територии на отделни фестивали. Например: международен оперен и балетен фестивал, фестивал на класическата китара, международен фолклорен фестивал, два кинофестивала… Някои от тях са традиционни за Пловдив, други са заимствани от контекста на столичния културен живот, трети са специално за европейския форум.

Програмата „Хамлет 2000“ например събира най-известните театрални режисьори в света, които през последните две години са работили върху творението на Шекспир. Една от интерпретациите е на Еймунтас Някрошус. „Европа в кутия“ е друга програма, която обхваща художници от досегашните културни столици. Акцията им ще покаже резултатите от една игра с продължения. Програмата „Етнос и музика“ се движи по гранични територии в музиката и събира жанрови несъвместимости. И така нататък… Ако продължим с цифрите, в Пловдив се очаква стълпотворение на 250 събития, от които 80 са музикални, 45 театрални, 45 са свързани с изложби и артакции, към всичко това се добавят и кинопанорамите, както и програмите за деца”.

Изданието изброява и звездите на „Месеца” през 1999г.: Майкъл Наймън – носителят на „Оскар“ за филмова музика, „Металика“, „Апокалиптика“, Горан Брегович и Оркестъра за сватби и погребения, Хана Шигула“, Бамбергските симфоници, Букурещката опера, Роберт Стуруа и Петер Щайн…

В статията си „Култура” припомня, че за „Месеца“ вървят ремонти на драматичния театър, на градския дом на културата, на Античния театър.

Постфактум остава натрупаният опит за организирането на подобни форуми и надеждата оттук някои от проектите да започнат дългото си пътуване по света”, допълва вестникът през пролетта на 99-та, малко преди старта на „Месеца”.

Фотоисторията на Владимир Янев ни връща на Античния театър, където президентът Петър Стоянов обяви началото на „Месеца” по време на фантастичната церемония на 28 май.

После ни потапя в атмосферата по улиците на града на 29 май – първия ден на Европейския месец на културата.

След което пренася в най-знаковото музикално събитие – концертът на Металика на 11 юни, 1999 г. Докато Пловдив мечтае да види отново Джеймс Хетфийлд и компания 24-години по-късно, някои от вас могат да се познаят във фен снимките от шоуто. Или пък да си спомнят за невижданата до този момент сцена и изграждането ѝ.

Фоторазказът не пропуска и паметния концерт на Горан Брегович и „Оркестър за сватби и погребения” от 18 юни 99-та.

Още снимки от тогава може да разгледате в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина