АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупа

Арх. Топалова: Новият ОУП на Пловдив утвърждава статуквото на строителните лобита (ВИДЕО)

Това бе една от слабостите на стратегическия документ, които посочи специалистът – рецензент на документа, на организираното от общинските съветници на ДБ обществено обсъждане

Главният архитект на Община Пловдив също дойде на обсъждането

Алтернативното обсъждане на проекта за нов ОУП на Пловдив, организирано тази вечер от групата общински съветници на Демократична България се радваше на сериозен граждански интерес. То бе насрочено след работно време, за да може да присъстват максимално много хора, а не в работно, както го прави общината, подчертаха организаторите.

В Голямата Конферентна зала на Градския дом на културата освен граждани дойдоха и представители на браншовите организации КАБ и КСБ, ландшафтни архитекти, урбанисти и транспортни специалисти.

Основната ни цел е да изготвим съгласувани с гилдиите и пловдивчани предложения, които да бъдат внесени от нас в Общинския съвет“, каза при откриване на срещата председателят на групата Веселина Алекснадрова. По думите ѝ, групата настоява за подход към градоустройството с повече зеленина и без презастрояване, както и за устойчив градски транспорт.

Йордан Иванов подчерта, че ОУП е най-важният документ за Пловдив и е необходимо той да бъде подкрепен от експерти, легитимни и нелигитимни браншови организации, както и да обедини пловдивчани, а именно това е целта на срещата – да се изготвят аргументирани предложения, които да се представят в местния парламент.

По думите на Добромира Костова, която е и член на Постоянната комисия по устройство на територията, проблемите, които е видяла досега в тази комисия, произтичат от факта, че „сегашният ОУП не е бил приет по правилата“. „Нека сега го направим, за да не е само една красива картинка на стената,“ призова тя. Като представител на Зелените, тя подчерта, че ОУП трябва ясно да защити екологичното бъдеще на Пловдив.

Това е възможност да направим града наистина за хората, каза д-р Веселка Христамян на присъстващите. Това е реален шанс пловдивчани да управляват града, смята тя. Д-р Христамян се обърна лично към главния архитект на Община Пловдив Димитър Ахрянов, който също дойде на обсъждането, с думите „ Да убедя и представители на общината, че сме се събрали за една градивна среща.

После думата бе дадена на арх. Антоанета Топалова – специалист по градоустройство и опазване на културното наследство, бивш главен архитект на Пловдив, за да представи проекта. Тя обаче подчерта огромната работа, която са свършили всички специалисти, участвали в изготвянето и посочи кои са слабите страни на ОУП, според нея.

„Това е една абстрактна материя като цяло, която досега е била понятна само на специалисти. Вече е тема на хората, което ме радва. Това е толкова хубаво, че наистина ще доведе до превръщането на Пловдив в град на хората,“ коментира интереса към ОУП тя.

Това е един стратегически документ, който е динамичен и всяка година се променя. В моята практика нито един кмет не се е оплакал от ОУП, но е факт, че все в процеса на развитие те не е спазват. Затова има презастрояване, каза арх. Топалова.

По думите ѝ този проект утвърждава сега съществуващото статукво на строителните лобита и презастрояване.

Мнението ѝ е, че има липси в образователната сфера – трябва да се мисли за училища и учебни бази, както и, че не се спазва изискването за зона за отдих в радиус до 500 метра около жилищата. Особено осезаема е липсата на паркове в район „Южен“ и на север от Марица, смята тя. Липсва визия и за изискването за 500 м от жилищна сграда за отдих, което никой не я спазва. Освен за образование, отдих, липса визия и за земите на юг от града. Неверен подход за нея е и това, че едната част на Бунарджика не се води защитена зона и в момента там се строи.

„Необходима е една малка преоценка на съществените елементи на този план, какво да бъде ще кажете вие,“ обърна се арх. Топалова към публиката в залата.

Всички подробности от общественото обсъждане вижте във видеото.

Репортерът на Под тепето видя сред присъстващите още: Сузана Николова от новия политически проект на Мая Манолова, бившият депутат Владо Дончев, представители на ИК „Против презастрояването в район „Южен“, двама от организаторите на протестите през последните месеци Павел Начев и Любомир Чакъров и други.

Сред говорителите бяха още: арх. Тереза Колева – експерт по градоустройство и урбанизъм, арх. Невена Пачеджиева – член на Съюз на ландшафтните архитекти, учител по парково строителство, зам.-председател на Обществен експертен съвет по озеленяване към Община Пловдив и инж. Петър Фандъков – транспортен инженер, експерт по планиране на трафика.

Очаквайте подробности какви предложения генерира форума.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

 1. Сякаш по-полезно от „служебните“ обсъждания в СелСъвета.
  Щом даже и арх. Топалова счита, че „…има липси в образователната сфера – трябва да се мисли за училища и учебни бази…“ – ТО УЧИЛИЩЕ КИРИЛ НЕКТАРИЕВ С ЖИЛИЩЕ ЗА БАЙЧОТО И САЛОН ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ НЕПОТРЕБНИЯ В 2020 РАДИО-ТЕЛЕВИЗИОНЕН „ЦЕНТЪР“ както и елегантния Граждански Клуб; както и да се махнат идиотските „антени“ от Сахат Тепе, ама до чисто, до скалата!

 2. Не разбрахте ли вече, че няма закон или решение на общински съвет в полза на хората – всички са в полза на лобита и играчи, като само се опитват да замажат положението.

  1. Като казваш за ИГРАЧИ, дано да не наскърбя някоя Агитка, ама пак да запитам БУДАЛИТЕ:
   подлез ПОД ГАРАТА или НАДлез?

   Вместо железничарите (те не са “държавата”, те са …“дружество“!) да опустошат с изкопи, подпорни стени, рампи, стълбища и страховити пикалници цялата ЦЕНТРАЛНА зона пред Гарата (а също и оттатък релсите!) заради ДЪЛБОК КАТО ЗА ТРАФИК ПОДЛЕЗ В ЧОРБАТА север-юг, връзката много по-лесно, по-евтино, по-бързо и по-безболезнено без завземане на квадратури и без препречване на пешеходците става с ПРЕМОСТВАНЕ.

   С ажурни стоманени структури високо над жирафите китаецът прекоси половин Африка за трафик и железници.

   Помните ли ГЕМИИТЕ под Пощата? Документирани са с фото и видео за Историята на Града под тъпите КлептоКрати за управници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина