Ами сега? Историята на карантинирания човек, който искал да гласува

Актуално Гласове Избори 2021 Изпод тепето Новини

“Вие насяно ли сте, че по постоянен адрес сте от Пловдив? Как смятате да ви пратим подвижна кутия като не сте от София?”

Попитах ЦИК дали може да се направи нещо по въпроса, при което отговорът беше “Трябва да се върнете в Пловдив.”.

Божидар Атанасов е пловдивчанин, завършил журнаситика в УНСС и по настоящем живее и работи в София. За “късмет” е карантиниран до понеделник – 05. април.2021, включително и на всичко отгоре иска да гласува. Вижте историята му, публикувана в личния му профил в социалната мрежа Facebook.

“Чели ли сте историята за карантинирания човек, който е искал да упражни правото си на глас при предстоящите парламентарни избори на 4 Април 2021?

От изминалата събота до идният понеделник, 05.04.2021 включително, съм под карантина, поради обясними причини.
Въпреки обстоятелствата знаех, че през сайта на ЦИК ще мога да си попълня заявлението за гласуване с подвижна избирателна кутия (ей го и линка https://www.cik.bg/bg/ns2021/covid-sik). При пращането на документа по email даже не се изисква квалифициран електронен подпис. Супер!
Написах си писамцето до Столична Община – район “Младост” и прикачих попълнената декларация.
На следващият ден получавам директно обаждане от непознат телефонен номер. Вдигайки слушалката отсреща бивам посрещнат със запитване дали това съм аз. Учтиво отговарям, че съм и изреченията, които последваха от представителката бяха от сорта на:
“Вие насяно ли сте, че по постоянен адрес сте от Пловдив? Как смятате да ви пратим подвижна кутия като не сте от София?”
Попитах дали може да се направи нещо по въпроса, при което отговорът беше “Трябва да се върнете в Пловдив.”.
Смятах за ясен факта, че съм под карантина. Все пак поради каква друга причина ще попълвам заявлението иначе? Обясних, че се намирам в неловко положение, където ако се върна в родният си град ще поставя семейството и близките си в опасност, както и ще нарушавам наложената от РЗИ карантина.
Госпожата замълча, след което монотонно изрече набързо “Момент…” и преди да се устея, говорех с представител на ЦИК. Обясних им и на тях набързо за какво иде реч, но за жалост и техният отговор беше същият – настоящият ми адрес не се съвпада с този на личната ми карта. Нямало какво да се направи по въпроса.
Ами сега?”
Снимка: личен архив
Споделете ни във:

3 коментара за “Ами сега? Историята на карантинирания човек, който искал да гласува

  1. Ако се позволи такова гласуване то Банго Васил ще гласува за един ден в Пазарджик, Велинград,София ,Ихтиман и един глас зад граница от Цариброд.

  2. Прави са от ЦИК. За съжаление, не е само желанието да гласуваш. Адресната регистрация определя за коя листа с кандидати си даваш гласа. Момчето, като бачка и живее в София, що не си е направило един настоящ адрес и по него в законоустановения срок да заяви, че иска да гласува в столицата. След това щеше да е по-лесно с подвижната кутия. Без адресна регистрация, изкривява вота в София. Добре написан статус, но грешен.

    1. Не сте прав! Съпругът ми беше в същото положение. И въпреки че има временен адрес в града, в който е карантиниран, не му позволиха да гласува. До 20 март трябвало да заяви, че ще гласува в града, в който има временен адрес. Да, обаче той влиза под карантина на 27 март. Как да знае, че му предстои карантина, за да заяви това предварително?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.