Актуалната ситуация с Ковид-19 в Пловдив: От 290 легла за лечение са заети 50

Актуално Гласове Градът Изпод тепето Новини

Имунизираните и преболедували в Пловдив са общо 22 процента

Директорът на РЗИ: Имаме готовност да увеличим леглата за болни от Ковид-19

Ситуацията с разпространението на Ковид-19 в Пловдив засега е спокойна. От 290 легла за Ковид-19, 50 са заети. По-малко от 20 болни са на интензивно лечение и под 10 са интубираните. Това стана ясно на днешната среща на Областния оперативен щаб.

„Имаме готовност да увеличим леглата за болни от Ковид-19, ако се стигне до завишаване на заболеваемостта и да възобновим ограничителните противоепидемични мерки. Легловата база в момента се поддържа на минимални нива“, съобщи директорът на РЗИ д-р Танчева – Манчева на среща на Областния оперативен щаб. Областният оперативен щаб има готовност за заседание веднага при вдигане на нивата на заболеваемост, за да осъществи адекватна реакция на ситуацията. При заболеваемост от 100 на 100 000 души (оранжева зона) ще бъде предприето първото увеличаване на леглата в болниците. Половината болници в Пловдивска област са със закрити ковид-отделения, но имат готовност да ги възстановят след разпореждане, стана ясно на срещата в областта.

В нея участваха директори и представители на болници, Спешна помощ, РЗИ, Областна дирекция на МВР, ДАНС, Инспекцията по труда, БАБХ, РУО, Българския лекарски съюз и директорът на дирекция „Здравеопазване“ в общината д-р Калин Калинов. Областният щаб бе свикан по заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

От щаба още веднъж обърнаха внимание на бавните темпове на ваксинация у нас. Пловдивска област се движи добре на общия фон. Имунизираните и преболедували  Ковид-19 са 22 процента общо, но това съвсем не е достатъчно. Ще се активизира работата на подвижните екипи за имунизация, така че да се стигне до хората в малки населени места и фирми.

Лекарите поставиха и въпроса за обезпечаването на болниците с лекарства срещу Ковид-19, лични предпазни средства и дезинфектанти, които намаляват. От Областна администрация поеха инициативата да сигнализират Министерски съвет да бъдат освободени от данък „дарение“ лекарствата и консумативите за Ковид-19, които се предоставят на лечебните заведения.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.