АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

5 милиона ще струва реконструкцията на Бетонния, пари обаче няма

На 15 авггуст ще бъде решено кога затварят бетонния мост. Това заяви кметът по време на днешната съвместна пресконференция с НКЖИ по план графика на големия инфраструктурен проект за пробив под Централна гара и повдигането на моста, който в момента свързва центъра на града с Кючук Париж.

От ръководството на националната компания увериха, че всички етапи вървят по график, че европейското финансиране е осигурено и че фирмите, които работят с тях, имат достатъчно обезпечени специалисти. Главният инженер на проекта заяви, че техническият проект за реконструкцията на бетонния мост е готов и според изчисленията това ще струва между 5 и 5,5 милиона по първоначални сметки.

От НКЖИ обаче подчертаха, че реконструкцията на моста не влиза в европейското финансиране, както и в големия им проект. Което означава, че няма пари за тази реконструкция, осигурени на този етап. Нещо, което не бе казано в прав текст, но изводът е такъв. От компанията само добавиха, че се търсят средства, но без никаква конкретика.

Проектът предвижда подходът от район Южен да бъде повдигнат. Мостът ще остане с две платна и два тротоара, и ще има велоалея. Нивото и подходите от страна на бул. „Христо Ботев“ ще се запазят такива, каквито са. Кръгово на върха на моста няма да има, каквито бяха очакванията. Съответно няма да има и развръзка в посока запад по бул. „Христо Ботев“.

На въпроса кога ще се пристъпи към реконструкцията на съоръжението и ще бъде спряно движението по моста никой не даде конкретен отговор. А кметът Здравко Димитров за пореден път увери, че няма да позволи затварянето на Бетонния да се случи, преди да са завършени дейностите по „Христо Ботев“, пробива под гарата и развръзката от двете страни на бъдещия подлез.

На уточняващ въпрос за „Модър- Царевец“ кметът включи и краят на този проект като условия за начало на повдигането на Бетонния. Накрая стана ясно, че Община Пловдив и НКЖИ се събират отново на 15 август по темата Бетонен мост, когато се очаква повече яснота за сроковете там.

Първоначално обявените четири месеца за реконструкцията на моста днес станаха шест. Срокове за големия проект не бяха назовани.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина