АктуалноГрадътЖивотКултураНовини

3D мапинг дава нов живот на сграфитото на Слона на „Съборна“

3D мапинг ще събуди за нов живот емблематичното сграфито на Георги Божилов- Слона на улица „Съборна“ №2. Монументалната творба от 1968г., посветена на основоположника на българското книгоиздаване Христо Г. Данов, ще бъде „раздвижена“ от видео инсталация.

Чрез D техника ще бъдат интегрирани различни калиграфски и печатни визуални похвати. Инициативата е на екип от млади интердисциплинарни артисти, обединени в проекта Heritage Illuminated, които ще направят впечатляваща визуална инсталация върху още две фасадни творби за знакови художници в страната- монументалната стенопис „Булгарплод“ на Стоян Илиев на Театър „199“ в столицата и сграфито паното „Апотеоз“ на панорамните площадки на ул. „Стефан Стамболов“ във Велико Търново.

„Искаме да провокираме разговор в нашето общество за запазване на културното наследство като насочим интереса към забравени произведения с помощта на новите технологии.“,  казва визуалният артист Влaдислав Илиев. Заедно с Ивелина Иванова и колегите си от Studio Phormatik искат да покажат красотата на две напълно различни техники — сграфито и 3D мапинг.

Съдбата на повечето монументални пана в страната не е толкова радостна — в България има регистрирани около 1200 сграфито творби, създадени между 1945 и 1990 година, като множество от тях вече не съществуват или са в лошо състояние. Санирането на сгради се оказва един от основните врагове на сграфитото, като множество творби са били покрити или унищожени в процеса. Това подчертава необходимостта от защита и възстановяване на сграфито като част от културното наследство на България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина