343 милиона лева е бюджетът на града за 2020г.

Актуално Власт Гласове Градът Новини Политика

153 млн.лв. от тях отиват за образование

Точно 343 251 699 лв. ще е бюджетът на Пловдив през 2020г. Образованието ще е тотален приоритет във финансовата рамка на града за следващите 12 месеца. Това съобщиха на първата пресконференция на общината тази година кметът Здравко Димитров и екипът му. Средствата са почти равни на Бюджет 2019, въпреки прогнозата на градоначалника в края на миналата година, че ще има свиване с около 30 милиона. Разликата между предварителните очаквания и изнесените днес цифри са в преходния остатък, с който ще трябва да се платят завършени през миналата година проекти.

„ Бюджет 2020 е бюджет на стабилността. Приоритетите са образование, подобряване на градската среда, оптимизиране на трафика и безопасност на движението, инфраструктура и околна среда, реализиране на проектите, финансиране от европейските фондове”, каза пред медиите Здравко Димитров.

153 милиона от общата финансова рамка, или 44,6%, са отделени за образованието, като 138 милиона от тях са приходи от делегирани от държавата дейности, а 15 милиона ще е дофинансирането от общината. 500 хиляди лева са отделени за проектирането на две училища- нова сграда на Математическата гимназия и нов корпус в двора на Хуманитарната гимназия. Има идея бъдещата МГ да се намери в свободен терен в близост до Английската и Руската, като трите най-елитни училища в града обособят цял образователен център, заедно с ПУ и спортната зала на университета.

„Въпреки тежкото наследство от много разходи успявахме да направим един балансиран и стабилен бюджет. 186 милиона лева от общата рамка са от държавата, останалите са от местни данъци и такси. Имаме преходен остатък от 24 милиона лева”, обясни финансовият зам.-кмет Илия Кирчев. Той определи предходния Бюджет 2019 като меко казано преувеличен и допълни, че 20 милиона са несъбраните приходи.

Очаквайте подробности!

Споделете ни във:

3 коментара за “343 милиона лева е бюджетът на града за 2020г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.