АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

3000 лева за бира в парка? Пълен абсурд!

Ето и някои доводи за допускане употребата на алкохол на обществени места

Евлоги Георгиев

Днес общинските съветници в Пловдив решиха да налагат глоби от 100 до 3000 лева на всеки, който употребява алкохол и други упойващи вещества по улици, площади, паркове, зелени площи и други обществени места. Това предвиждат промените в Наредбата за осигуряване на обществения ред, които гласуваха днес пловдивските общински съветници.

За приложимостта на тази абсурдна наредба изобщо не искам да отварям дума. Само си представям как идва някой блюстител на реда и започва да инспектира бутилката ми – дали е безалкохолна бира с 0% съдържание на алкохол или ‘’нормална’’ бира. А ако пия водка в бутилка от минерална вода? Ще ми отнеме бутилката и ще я занесе на лаборатория ли? Или направо ще си пийне от нея, за да провери? А ако пия някакъв коктейл?

Но всяка наредба си има някаква цел и, понеже задълбочени дебати на ниво национална и местна власт липсват, нека погадаем какво цели тази наредба.

1. Да се санкционират всички употребяващи алкохол на обществени места 

Защо? Защо трябва да се санкционират тези хора? Защото замърсяват? Вдигат шум? Държат непристойно? За да не си показват половите органи на случайни минувачи? За всяко от тези провинения си има предвидени глоби така или иначе по други наредби и закони. Един човек може да замърсява, да бъде шумен и да се бие и без да е изпил една бира.

2. Да се санкционират само тези, които пият като за последно т.е. не се санкционират пиещите спокойно биричка, а само очевидно тежите алкохолици. Един вид избирателно прилагане на наредбата. 

Пак няколко въпроса – кой ще прецени кой е за глоба и кой не? И изобщо – може ли една наредба да се прилага избирателно? Май не.

3. Общинарите просто искат да събират пари в градската хазна.

Ако това е истинската причина, да го бяха измислили малко по-креативно. Някакъв допълнителен данък или такса. И без това са факири в измислянето на меко казано спорни и често откровено незаконни такси. Да не забравяме доказания факт, че държавата е най-честият нарушител на собствената си нормативна рамка. Но, имайки предвид приложимостта на тази наредба, тя едва ли дори ще избие разходите по нейното приемане и администриране.

4. Тотално фиктивна наредба с цел да се имитира дейност и желание за ред. 

Има доста такива. Уж се приемат закони и наредби, но реално не се прилагат. С това ли се занимават старейшините? Губят си времето с приемането на нарочно неприлагани или направо неприложими наредби?

5. Чист лобизъм с презумпцията, че ако хората не пият по паркове, градинки и площади, ще пият в пловдивските заведения.

Ок, кажете така – стимулираме пловдивските барове и ресторанти. Ама не.

Ето и някои доводи за допускане употребата на алкохол на обществени места.

1. Да покажем, че живеем в отворено и свободно общество, където гражданите имат право да се възползват от публичните пространства. Не сме в Саудитска Арабия все пак. Свободата, разбира се, не значи свободия – нека шумните, агресивни и замърсяващи индивиди бъдат глобявани. Но защото са шумни, агресивни и замърсяващи обществените пространства. А не защото пият бира на пейка.

2. Защото повечето светски и цивилизовани градове в Европа не е проблем да си пиеш биричката в парка. Със сигурност много от общинските съветници, въпреки скромните си заплати, са били в лондонски паркове. Какво ли са видели там? Спокойни, засмени младежи и по-възрастни семейства, които си правят барбекю и пият бира в парка. Подобна е и картинката в Париж, Хамбург, Мадрид и къде ли още не.

Но да не гледаме толкова надалеч. Ето как изглежда един детски рожден ден в софийски парк. Виждате ли бутилката бира? Ауууу, отрепки.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

12 коментари

  1. Честно казано , разбирам какво иска да каже автора на статията, но е написана супер непродесионално и с много пристрастие.Не е това идеята на журнализзма.и Да законите са избирателни, тоест засягат една избрана част от деятелитеучастващите — виновните!wtf

  2. Ганьо не иска ред,Ганьо иска анархия.Първо да затворят денононщните навсякъде по Главната,или да работят най-много до 20 часа,да ги видим тия утайки какво ще правят.Ако продължават със своеволията,праща се полиция и с палките трошат кръстовете и всяка една костица,здраво ритане в грозните чотури и шутове в бъбреците и после като една седмица пикае кръв и 2 месеца не може да стане от леглото,наркомана или утайката бая ще се замисли дали да ходи да притеснява живущи и хора,минаващи и всякакви други.Лайнари смотани,много сте лесни за укротяване,но всички ги е страх,защото еврогейския съюз и разни туморни НПО-та веднага ще ревнат да ви защитават ,че и те имали„права“.
    А аз като работещ и съвестен гражданин,че цяла нощ не мога да спя от такива дегенерати нямам права така ли?
    Само бой и репресии за вас,връщане на ТВУ и казарма,докато влезете в пътя.
    Като давате примери от разпадналата,деградирала и джендърска Европа,си събирайте багажите и се махайте от България!!!
    Ако там са позволени всякакви разхайтености и извратении,тук е БЪЛГАРИЯ И ЩЕ СЕ ЖИВЕЕ СПОРЕД ТУКАШНИТЕ ЗАКОНИ!!!

    1. Много хубаво казано.НО , за съжаление,е точно обратното.в България се позволяват, а в европа се наказват.нека в Германия примерно, да се посегне на полицай……………..Оле ами в щатите само да го пипнеш с пръст полицая и МНОГО лошо ти се пише(ама наистина много.).

  3. „Защото повечето светски и цивилизовани градове в Европа не е проблем да си пиеш биричката в парка. “

    Само от това изречение разбрах, че авторът май не е бил в Европа никога

    1. Две години си порках бира и уиски във всички паркове в Лондон, само веднъж едно ченге ми направи забележка за един Джак в парка пред радио Сити в центъра, но не ме глоби. Така че недей да плямпаш глупости. Галфон!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина