АктуалноГрадътНовини

20 000 пловдивчани са с ТЕЛК, 300 чакат за личен асистент

Към момента 550 души ползват услугата по проекти, а от 1 септември дейността става делегирана  

Хората, които сега кандидатстват за социална оценка, няма да подават отново документи през септември, уточни шефката на Дирекция „Социална политика“ в Община Пловдив Веселина Ботева

Таня Грозданова

20  000 души в Пловдив са освидетлествани с различна степен на увреждания от ТЕЛК. Най-малко 1000 от тях имат право на личен асистент, тъй като са с над 90% инвалидност. Към момента обаче 550 души ползват услугата по различни проекти към районните кметства, а още около 300 са подали документи и чакат да бъдат включени. Най-често при одобрените личните асистенти идват за няколко часа и то не всеки ден.

Тези данни съобщи Веселина Ботева, директор на Дирекция „Социална политика“ в Община Пловдив днес по време на двудневен форум, който се провежда в града на тема: „Предизвикателствата пред общините и партньорството с държавата за реализация и развитие на социалните услуги в съответствие с новото законодателство“.

На националната среща присъстват повече от 100 представители на местните власти в България, ангажирани със социални дейности и услуги, както и представители на доставчиците и екипите на социални услуги от цялата страна. Организатори са  Община Пловдив и Национален алианс за социална отговорност в партньорство с Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане. Основният акцент на работното събитието са новите отговорности на общините във връзка с новото законодателство в социалната сфера.

При откриването Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика заяви, че новият закон за социалните услуги цели да се постигне истинско социално включване на хората с увреждания. Промените в нормативната база поставят на съвсем различно ниво услугите, които са насочени към най-уязвимата част от населението.

Предстои промените за лични асистенти да влязат в сила от 1 септември. До тогава трябва да е ясно колко точно от болните ще имат право на личен асистент, чиито доходи вече няма да зависят от даден проект, а ще бъдат постоянни докато има нужда от грижите му, тъй като дейността става делегирана от държавата към общините.

Пловдив е пилотен град с най-много социални услуги, затова днес тук се провежда национален форум , напомни Ботева и добави, че когато даден проект свърши, тази услуга отпада и болните хора са изправени пред риска да останат сами или човекът, който се грижи за тях, да остане без доходи.

Това ще е ново за хората в нужда, защото до този момент те получаваха тази услуга със споразумения с районите администрации, специално в Пловдив. А от 1-ви септември ще има нови социални оценки и ред за уреждане на тези взаимоотношения за всички хора, които са с експертни решения, включително и за самотно живеещите хора без ТЕЛК, обясни шефката на Дирекция „Социална политика“ в Община Пловдив Веселина Ботева.

На журналистически въпрос Ботева уточни, че хората, които сега кандидатстват за социална оценка, няма да подават отново документи през септември.

Особено внимание вече се обръща и на статута на социалните работници, а това досега не се визираше в документите, тъй като от зависи много за успешното извършване на реформата, заяви на форума зам.-социалният министър Зорница Русинова.

55 са социалните услуги, които предлага община Пловдив, напомни ресорния заместник-кмет Георги Титюков.

До 1 юни предстои откриването на два центъра за настаняване от семеен тип за хора с психични разстройства и за хора с умствена недостатъчност. Пред откриване е и център от подобен тип, за около 15 души, за хора с деменция и хоспис- за лежащо болни с невъзможност да се обслужват. В момента се подготвя и дневен център за хора с деменция, в който пациентите ще могат да остават до 14 дни.

На форума днес Община Пловдив беше отличена с наградата за активни социални политики за цялостен принос за социалното развитието на България, която се присъжда от Националния алианс за социална отговорност. Същата награда получи и КЦМ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина