Актуално

19-тата „Сцена на кръстопът” с 4 премиери

„Сестри Палавееви” открива театралния маратон

"Каквато ме искаш" на режисьора Теди Москов Фотограф идва в Пловдив Атанас КънчевПремиерата на дългоочаквания спектакъл „Сестри Палавееви” по едноименния роман на Алек Попов ще даде старт на 19-тото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” на 10 септември от 19 часа на сцената на Дом на културата „Борис Христов”. Представлението е на Пловдивския драматичен театър, който ще представи още едно премиерно заглавие – „Няма ток за електрическия стол”, на 11 септември от 19.30 часа в Камерната зала на Драмата.

Богатата програма на феста ще зарадва почитателите на театъра с още две премиерни заглавия. На 15 септември от 19 часа в Дома на културата е първата среща с публика на представлението „Ние сме вечни” от Кирил Буховски на театър „София”.  Камен Воденичаров и Албена Колева пък ще блестят в премиерата на „Деветият ден” от Венци Кулев на Драматично-кукления театър „Константин Величков”. Режисьор е Владлен Александров.

„Сцената” ще срещне пловдивската публика и с най-сериозните театрални постижения на националната сцена за отминалия сезон. Под тепетата ще гастролират спектаклите, които си поделиха най-престижните награди Аскеер и Икар – „Къщата на гнева” на режисьора Диана Добрева,  „Каквато ме искаш” – на Теди Москов, и „Семеен албум” – авторски текст на Малин Кръстев. Представлението на Кръстев ще направи и бис заради очаквания  интерес на публиката – ще се играе в две фестивални вечери на 19 и 20 септември от 19.30 часа в Камерната зала на Драматичния театър.

Заради интереса на театралните фенове още два спектакъла  ще се играят повторно. Втората премиера на „Няма ток за електрическия стол” е на 21 септември от 19.30  ч. в Камерната зала на Драмата. Дубъл пред публиката ще направят и Герасим Георгиев-Геро и Малин Кръстев, които ще се изяват в ролите си на „Свалячи” от Елин Рахнев на 12 и 13 септември от 19 часа в Дома на културата.

Рахнев ще представи пред пловдивска публика и режисьорското си представление „Любовна афера” с Ернестина Шинова и Димитър Баненкин на 13 септември от 19.30 часа в Камерната зала.

Сатиричният театър също ще зарадва почитателите си с любопитно заглавие – „Дакота” от Жорди Галсеран с Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Александра Василева.

Хасковският театър ще гостува под тепетата с „Мърлин Мърло” от Николай Коляда с Ирмена Чичикова и Радина Кържилова, Народният ще представи „Петощнижие Искааково” от Анжел Вагенщайн, габровската трупа гостува с „Жана Д`Арк” на режисьора Петринул Гочев, а Младежкият театър ще отвори „Кухня” под тепетата на 21 септември.

Пловдив ще се поклони и пред изключителния Валери Петров чрез спектакъла „Театър, любов моя” на Театър 199. Трупата ще представи и друго представление – на финала на феста, на 23 септември, в Камерната зала, е „Чинечита” на режисьора Емил Бонев.

Официалното закриване на „Сцената” е в Дома на културата на 23 септември от 19 часа със спектакъла на театър „Българска армия” „Стреляйте по артиста”.

 

Два са чуждестранните гастроли на трупи от Франция и Турция.

Общо 19 заглавия  и 22 представления предлага основната програма на фестивала.

 

Мотото на фестивала тази година е „Театърът: следите”.

 

Множество любопитни събития ще предложи и съпътстващата програма.

 

19-тото издание на „Сцена на кръстопът” е факт благодарение на Министерството на културата, Община Пловдив, както и на главния спонсор козметична компания „Роза импекс” и основните спонсори Обединена българска банка, КЦМ 2000, Атаро Клима и Ондулин.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина