АктуалноБългарияВластГласовеГрадътИзбориМненияНовиниПод лупа

17 души в Обществения съвет ще контролират разходването на 40-милионния заем

Георги Величков: Случващото се днес в управлението на Пловдив е нещо много важно и преломно

Слави Георгиев: Бъдете сигурен, че ако зависеше нещо от подобен тип комисия, никой нямаше да я прави

С 40 гласа “за”, нула “против”и трима въздържали се местните съветници утвърдиха Обществения съвет, който ще контролира разходването на средствата от 40-милионния дългосрочен заем по фонд Флаг.

Припомняме, че предстоящия дълг е за реализиране на четири инфраструктурни обекти в Пловдив и за закупуване на нова техника за двете комунални предприятия „Чистота“ и „Градини и паркове“. На предишното заседание на местния парламент от групата на БСП заявиха, че ще подкрепят тегленето на заема при условие, че Обществен съвет ще надзирава разходването му.

В този пръв по рода си за града на тепетата орган влизат 17 души. Това са: общинските съветници Ангел Славов от ГЕРБ, Добромира Тошева от БСП, Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“, арх. Цветелин Цоневски от „Кауза Пловдив“, Георги Колев от ЗС „Ал. Стамболийски“, Добромира Костова от „Демократична България“, инж. Владимир Кисьов от ВМРО, нечленуващите в група Слави Георгиев и Али Байрям.

Представителите на професионалните гилдии са: арх. Илко Николов – САБ, арх. Чавдар Тенев – КАБ, инж. Радостина Богданова – КИИП, Пламен Иванов – Камара на строителите в България. Последният бе включен по предложение на шефа на групата социалисти.

Николай Радев заяви на микрофон, че при предишното решение Камарата на строителите в България била пропусната и предложи като член на съвета да бъде включен Пламен Богданов Иванов. Той заяви, че до вчера бил получил предложения от две медии –  за Спас Кузов, гл. редактор на „Пловдив Прес“ и Руси Чернев, гл. ред. На в-к „Марица“.

От името на “Кауза Пловдив” Костадин Георгиев допълни третото място за медии, което бе оставено в предложението без име с кандидатурата на колегата Диана Бикова от сайта Plovdiv24.bg.

“Би било абсолютно погрешно да сблъскаме имена на журналисти. Уважавам това, което предлага г-н Радев и това, което предложи г-н Георгиев, правя предложение за четвърти журналист от четвърта медия. Считам, че би внесло баланс браншови организации, общински съветници и медии”, това каза Йордан Иванов от Демократична България и предложи Ивайло Дернев – гл.ред. на Под тепето.

Предложението му бе прието от вносителя Радев.

Думата поиска независимият общински съветник Георги Величков, който обяви, че няма да прави предложения, а иска да кажа нещо важно.

За мен, това което се случва днес в управлението на Пловдив, е нещо много важно и преломно. Такова нещо не се е случвало досега – да се съберат хора от различни общности, които да имат достъп до информация важна за пловдивчани. И моля, от тук нататък, ако искаме да изкореним този корупционен модел на управление, които е 30 години в тази страна, да продължаваме по този начин да действаме, за да може хората да започнат да имат доверие в институциите”, каза Величков.

Веднага колегата му, седящ от ляво – независимият Слави Георгиев, се обърна уж лично към него.

Г-н Величков, виe сте от скоро в Общински съвет, но аз ще ви цитирам думите на най-опитния в тази зала – господин Николай Радев, от който съм се учил. Той винаги е казвал “Ако искате една работа да не се свърши – създайте комисия!”

Бъдете сигурен, че ако зависеше нещо от подобен тип комисия, никой нямаше да прави предложения. Бъдете сигурен, че няма да видите кой знае какви документи. Ясно е, че това е просто едно фасадно извинение за това, че БСП подкрепи заема и тази комисия освен нещо, което така или иначе ще бъде публично достъпно няма да има какво друго да види”, угаси ентусиазма Слави Георгиев.

Тук социалистът Радев се включи от място отричайки цитата.

 

Никога не съм казвал такава фраза. Не е моя. Може някой друг да я е казвал. Винаги съм си участвал в комисиите с …,” докато търсеше каква дума да използва от трибуната му подсказа председателя Александър Държиков.

„Удоволствие“, допълни го Съветник номер 1, а Радев се съгласи и довърши репликата си с нея.

След 10-минутна почивка предложението за състава на Обществения съвет бе гласувано и допълнено с втора точка, по предложение на Йордан Иванов от ДБ.

Тя вменява на кмета на Пловдив задължение да внася редовно в Обществения съвет отчет, съдържащ подробна информация за разходването на средствата по кредита.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Зико се чуди по какъв начин да залъже тълпата и да продължи голямото „усвояване “ на обществени средства. Какво ни интересуват тези партийни лица, г-н кмете? Вие носите пряка отговорност за изразходването на общинските пари! И ако си мислите, че ще е като при партийния ви началник, грешите!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина