АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

10 екипа ще правят масовите тестове за коронавирус в Пловдив

Доц. Ангел Кунчев: Следваща седмица започва набирането на доброволци

PSR тестовете за масовото изследване за COVID-19, което ще се прави на 1000 души в Пловдив вече са избрани и предстои да бъдат купени и доставени. Това стана ясно на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.

„Много сериозно върви работата в Пловдив. Контактувахме със седем държави в Европейския съюз, за да сме сигурни, че ще ползваме тези Елайза тестове, които са международно признати,“ каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в отговор на журналистически въпрос.

Той поясни, че ректорът на Медицинския университет проф. Мурджева е направила конкретния избор на тестове, които предстои тази седмица да бъдат закупени.

По думите на доц. Кунчев, подготвителната работа е много дълга и това проучване вероятно ще продължи повече от месец.

„10 екипа от по двама души ще посетят адресите, ще пуснем писма, започваме да набираме хората, които желаят да се включат. В следващите две-три седмици ще се работи на терен,“обяви още той.

Очаква се идната седмица в града да пристигне епидемиоложката, която ръководи Центъра по заразни и паразитни болести за самото проучване на място.

Главният държавен здравен инспектор каза, че има много желаещи да им бъдат направени тестове, но няма да се работим на този принцип.

„За да се случат нещата, наистина трябва да работим по протокол. В момента се определят по кадастъра точките, където това трябва да се случи.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина