1 януари 2024 г. България приема еврото

Актуално Власт Живот Новини
евро

Това потвърди председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Любомир Каримански след експертната среща на коалиционните партньори късно снощи

Доста антиинфлационни мерки обсъдихме – всички, които са предложени от партньорите. В момента разчетите са готови. Сега ще се върнем при парламентарните групи и ще обсъдим с тях. Имаме достатъчно буфер да работим с бюджета, така че да можем да подкрепим хората по най-добрия възможен начин“. Това каза председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров на излизане от сградата на министерството в понделник вечерта, след Експертен съвет на управляващата коалиция.

Педи срещата бе обявено Управляващата коалиция се събира извънредно за обсъждане на Националният план за въвеждане на еврото и антикризисните мерки на кабинета.

Стана ясно, че след близо три часа разговори на експертно ниво четирите партии в управляващата коалиция – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са успели да постигнат единомислие по пакет от мерки, които да помогнат на гражданите да се справят с инфлацията.

Част от мерките включват: намаляване на ДДС-то от 20 на 9 % за някои от регулираните цени ,като тези на парното и газа; облекчение за цените на горивата; допълнителни 60 лв. помощ за пенсионерите; финансова помощ за всяко дете; въвеждане на облагаем минимум.

Засега 1 януари 2024 г. остава датата за приемане на еврото в България. Това потвърди председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Любомир Каримански след експертната среща.

Припомняме, че парламентарната група на „Има такъв народ“ поиска в декларация миналата седмица Националният план за въвеждане на еврото да бъде обсъден в парламента и напомни за коалиционното споразумение и декларирания там приоритет еврото да бъде въведено след анализ и мащабна информационна кампания.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.