АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Съюзът на ландшафтните архитекти иска създаване на дирекция „Зелена система” в общината

За да бъде един град достатъчно озеленен има нужда от 20кв.м. на жител зелени площи, категорични са експертите

Съюзът на ландшафтните архитекти – дружество Пловдив внесе предложение за създаване на дирекция „Зелена система“ в Община Пловдив. Според тях градът има нужда от квалифицирани ландшафтни архитекти, които да се грижат за опазването, поддържането и създаването на зелени площи.

„ Очевидната липса на квалификация в досегашния метод на управление е повече от очевидна – презастрояване, липсващи задължителни зелени площи към всяко ново строителство, изключително некачествено поддържане на съществуващите зелени площи и междублокови пространства, ежедневно осакатяване на улични дървета, ежегодно зацветяване с милиони цветя на ненужни места. За да се промени всичко това ние настояваме за създаване на Дирекция, която да контролира изцяло зелената система на града – експертно, в екип, поетапно и планово изпълнение за всички видове работи”, смятат от Съюза на ландшафтните архитекти.

Те подчертават, че отпусканите средно 7.5 милиона лева годишно могат да бъдат разходвани по много по-целесъобразен начин. Настояват за правилен избор на растителност, който е  изключително важен, създаването на собствен разсадник, подобряване квалификацията на работещите в ОП „Градини и паркове“.

„За да бъде един град достатъчно озеленен има нужда от 20кв.м./жител зелени площи за широко обществено ползване, в момента в Пловдив те са около 7 кв.м./ж. Това не бива да продължава”, заявяват ландшафтните архитекти.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

13 коментари

  1. Да, освен Дирекция ЗЕЛЕНИНА, освен Директор ЧИСТОТА, Директор ПАРКОВЕ, Директор ГРАДИНИ, Директор ХИГИЕНА, Директор РАСОВО КОМАРОВЪДСТВО, Фюрер МЕНТЕ SORRY нека осигурим и ЗАПЛАТА ЗА ДИРЕКТОР ПАЛМОВЪДСТВО.
    (Е, със секретарка, машинопишка, масажистка, шофьор и Бияч, де!)
    Оти спецификата ПАЛМОВА е малко по-така, не ли?
    През зимата у кабинето ша скърца със зъби да не измръзнат миличките . . .

  2. Като ще слушкаме на „Инициативни Комитети“ (извинете!) щенията – я направо да ПОИСКАМЕ МИНИСТЕРСТВО.
    (Ние ОТБРАНА вече нямаме, нито войска, нито армия ама…)

  3. Паразитни бездействащи бюрократи – и ОЩЕ ИДВАТ!
    Камара на Архитектите в България се образува, освен Съюз на Архитектите САБ. Не са заплатени / на заплата като Дирекция, а са … свободни асоциации. Съюз на Градостроителите =СГБ= няма, ама ето СЪЮЗ НА ГРАДИНАРИТЕ има, и вече надига глава за ДИРЕКТОР, с Дирекция, Секретарка, Масажист и Шофьорин. И Бияч.
    КАКВА ША МУ Е ФУНКЦИЯТА САМО – НЕ Е ЯСНО И НЕМУ САМИЯ – ПО ОСЕМ ЧАСА НА ДЕН В КАБИНЕТА ДА СКЪРЦА СЪС ЗЪБИ ЧЕ КВАДРАТУРАТА НЕ ДОСТИГА? КАК ША „ПОДОБРЯВА“? ША ПОЛИВА ЛИ ГРДИНКИТЕ? ИМА СИ ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ.
    Град се строи от … ГРАДОСТРОИТЕЛИ. Каквато катедра има в Архитектурния факултет. Школувани специалити в Града си имаме. „Ландшафтът“ не се прави нито съчинява от „ЛАНДШАФТНИ“, а от … АРХИТЕКТИ, те са научени и умеят.
    Само дето пловдивската администрация вече въведе (НЕЗАКОННАТА) практика да строи, преустройва, събаря, прокопава, прокарва всевъзможни строителства БЕЗ ГРАДОУСТРОЙСТВЕН ПЛАН, БЕЗ АРХИТЕКТУРНИ ДОКУМЕНТАЦИИ, БЕЗ АРХИТЕКТИ (камо ли „ландшафтери“) ЧРЕЗ БРУТАЛЕН НЕЗАКОНЕН ИНДЖИНЕРИНГ..
    А Отдел Архитектура в администрацията съществува, многоброен, даже и нещо като „Главен“ архитект назначиха. Остава да … ФУНКЦИОНИРАТ вместо да паразитират
    Така че който (цит.): „…иска създаване на Дирекция…“ май си прави сметката без кръчмаря.

    1. Типичен пример за действието на ‘Ефектът на Дънинг-Крюгер’.
      Вместо да пишете с главни букви за неща, от които явно не разбирате, по-добре се поинтересувайте малко повече какво е ландшафтна архитектура. А да е против неща всеки може, бъдете малко повече ‘за’ добрите неща, които се случват около нас. Всеки иска да живее в хубава среда, но хубава среда не се прави от всестранно развитата личност на бай Тошо. Нещата отиват в правилната посока със или без нашите коментари с ГЛАВНИ БУКВИ. 🙂 Поздрави!

      1. „…неща, от които явно не разбирате, по-добре се поинтересувайте малко повече какво е ландшафтна…“ НЕ Е ЛИ ЛАНДСКЕЙПНА? ЧЕ НЕ Е „АРХИТЕКТУРА“ ЗНАЕМ, НИКОЙ НЕ Е АРХИТЕКТ АКО НЕ СИ Е ПОЛОЖИЛ ИЗПИТА ПО СЪПРОМАТ, А И ПО ДЕСКРИПТИВА.
        КОЯ ЛИ МАГНАУРА ДИПЛОМИРвА ГРАДИНАРИТЕ – АГРОНОМСКАТА? ВЕТЕРИНАРНАТА?
        ЧЕСТНО И ПОЧТЕНО ЗАГЛАВИЕ „ЗЕЛЕНО СТРОИТЕЛСТВО“ НА ГРАМОТЕН ЕЗИК СВЕЩЕН СИ ИМАШЕ ТЕХНИКУМЪТ ДО СВЕТИ ЛУДВИГ – КАКТО И АСЛЪ СТРОИТЕЛНИЯ ТЕХНИКУМ. НЕ ВСЯКО СТРОИТЕЛСТВО Е „АРХИТЕКТУРА“ (СУЛЬО!). ТЕХНИК Е ДОСТОЙНА СТЕПЕН И ПРОФЕСИЯ.
        НЕЙСЕ, ВЕЧЕ ПОГРЕШНАТА ТИТЛА ПРИДОБИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ, НО ДИРЕКЦИЯ В ОБЩИНАТА СЪС ЗАПЛАТИ ОТ ДАНЪЦИТЕ? Я СИ ИЗБЪРШИ ЛИГИТЕ, ЛАКОМИО!
        ПЕВЧЕСКОТО ДРУЖЕСТВО СИ Е СВОБОДНА АСОЦИАЦИЯ И ДАЖЕ КЪЩИЦА СИ ИМАТ НА САХАТА.
        НИТО ИНдЖИНЕРЦИТЕ, НИТО АРХИТЕКТИТЕ ИМАТ ДИРЕКТОРАТ В ОБЩИНАТА – ТА ГРАДИНАРцИТЕ ЛИ?
        А ГЛАВНИ БУКВИ ‘ПОТРЕБЯВАМЕ ЗА УЛЕСНЯВАНЕ НА СТОГОДИШНИТЕ НИ НАБОРИ В ‘НЕТА; КАКТО И ЗА ТЪПОЪГЪЛНИ ПРЕТЕНЦИОЗНИ НАХАЛНИ ЛАНД-ШАФТЕРИ – И ПАК НЕ СЕ ВРАЗУМЯВАТ.

        1. КАКВА РАДОСТ! НЕ ЗНАЕХМЕ -ЗАТОВА СИ ПОЗВОЛЯВАХМЕ КРИТИЧНИ ЗАБЕЛЕЖКИ, АМА ТО НЯМАЛО НУЖДА, НЯМА ТАКА ДА ПРАВИМ, БРАВОС!- ЧЕ: „…Нещата отиват в правилната посока със или без нашите коментари с ГЛАВНИ БУКВИ. ? Поздрави!…“
          ДИРЕКТОРАТ В ОБЩИНАТА С ЪГЛОВ КАБИНЕТ НЕ САМО, АМИ НАПРАВО … ТРОН.

          1. КАЛИНКИТЕ ДОСЕГА СЕ СРЕЩАХА ИЗ АМТИ+И+ЦИРК И КАТО КУРАТОРКИ НА ЕСЕННИ ИЗЛОЖБИ И ПОДОБНА ХАЛТУРА.
            НО ЕТО НАВЛИЗАТ И В ЗЕЛЕНОТО СТРОИТЕЛСТВО, С ПЛАШЕЩА НАУКОПОДОБНА ТЕРМИНОЛОГИЯ =Ефектът на Дънинг-Крюгер= КОЕТО Е ТЪКМО СЪСТОЯНИЕТО НА САМОЗВАНЕЦ, СИРЕЧ –
            -КАЛИНКОИД-

  4. Липсата на компетентност е очевидна, „зелените“ площи се чистят с метла докато станат на камък, цветя мощно наляво и надясно. Дори не зная как се поливат определени видове. Пародия е това в момента.

  5. Крайно време е да се създаде съюз на далавераджиите в България, който да си има собствен профсъюз, който да ги пази от разваляне на далаверата.
    Всичко Мара втасала.. само за ландшафта не помислила..

      1. Г-ца „1дсд“ се опитва нЯщо да каже, ала . . .
        Напълно си е прав Лунатикът Митко, че от много Съюзи, Профсъюзи, Асоциации, „ИнициЯтивни Групи“ (извинявам се за мръсните думи!) и Агитки се издокарахме дотам, че нищо не работи.
        Всеки ЧАКА на някой друг, или на Нещо.
        Ето сега след като изтече ГОДИНАТА 2019 (=ЕСК2019=) навъдилите се паразити драпат да продължат ЗАВИНАГИ ЦИЦАНЕТО И ГРУХТЕНЕТО за културоподобни Сиви Потоци.

    1. С.Л.“АРХИТЕКТИ“ (ГРАДИНАРИ ДА НЕ БИ ДА Е ОБИДНО? КАКВО ИМА ДА … ТЕКТИРАТ?) ДА СЕ УСПОКОЯТ И КРОТНАТ.
      ЧРЕЗ ИЗСЕЛВАНЕ КЪМ СОФИЯ, А И ЧРЕЗ ЮРКАНЕ КЪМ ТЕРМИНАЛ ДВЕ (ТРИ) МЛАДИТЕ ЩЕ ОСИГУРЯТ СМЕТКАТА ДА ИЗЛЕЗЕ.
      ОСТАНАЛИТЕ -ПЕНСИОНЕРСТВАЩИ- ДА СИ СЕДЯТ ПО КЪЩЯТА, И БЕЗ ТУЙ БЕЗ ПАРИ ЗАНИКЪДЕ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина