АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Спират събирането на такса „тротоарно право” до края на годината

Рестартират големите проекти, повечето от които с европейски средства

Здравко Димитров: Предлагаме мерки в подкрепа на малкия бизнес

„Прогнозите на водещите икономисти са, че мерките за превенция и борба с корона вируса ще доведат след себе си свиване на потреблението и трудности в редица сектори, затова Община Пловдив предлага оперативни мерки в подкрепа за бизнеса.“ Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров на онлайн брифинг. По думите му много компании са бъдат изправени пред трудности. „Целта ни е след края на извънредно положение да  възстановим на нормалния живот в града и да подпомогнем бизнеса.

Първият пакет от мерки ще бъдат представени за обсъждане на Общинския съвет, след като той възстанови работата си.

Зам.-кметът по финансите Илия Кирчев представи проект на четири важни мерки за бизнеса, а именно:

  1. Да се спре събирането на такса тротоарно право от началото на въвеждане на извънредното положение до края на годината.
  2. Да разсрочим до края на годината всички дължими концесионни такси на обекти за 2019 г. За 2020 година таксите ще бъдат начислявани пропорционално само за времето, в което обектите са работили.
  3. Заведения, които ползват под наем общински паркинг, да бъдат освободени от плащането му за времето, в което не работят.
  4. Да се спре плащането на патентен данък за 3 месеца до края на май, като тези, които са заплатили налог за месец март, той ще се счита като платен за месец юни 2020.

„В Община Пловдив вярваме, че във времена на глобална криза единствено публичните инвестиции могат да генерират растеж и заетост. Строителството остава един от малкото незасегнати браншове, а това е шанс за много компании да продължат да извършват дейността си и да подсигуряват работни места“. Това коментира зам.-кметът Илия Кирчев. Именно затова екипът на общината работи усилено по инвестиционната програма. Следващите месеци ще продължим да работим по основните обекти от инвестиционната програма. „Само през последните по инициатива на кмета Здравко Димитров стартираха обекти за над 200 млн. лв и ще продължим да работим по тяхното реализиране“, заяви още Кирчев.

Водният цикъл за 120 млн. лева, който бе спрян временно, ще се рестартира от следващия понеделник. „Модър-Царевец” ще се обяви поръчка, двата стадиона скоро ще започнат процедурите, а новият мост над Марица се проектира.  Отделно се работи по инфраструктурата в „Гладно поле” ,където лятото се очаква да започне строителството. Детски градини за 10 млн. лева и по-малки обекти за още толкова.

  1. „Интегриран проект за водите на гр. Пловдив(Европроект по ОПОС) – Прогнозна стойност 120 000 000 лв. без ДДС. Рестартираме ремонтните работи в най-кратки срокове като времевите интервали без водоподаване ще бъдат сведени до минимум. Необходимо дофинансиране около 34 000 000 лв. без ДДС.
  2. Модър-Царевец“ – прогнозна стойност 12 000 000 лв. с ДДС. Очакваме да стартираме строителството през лятото, в случай че бъде осигурено финансиране.
  3. Довършването на бул. Северен и връзката му с Карловско шосе – 20 000 000 лв.
  4. Мостът на р. Марица свързващ бул. Копривщица и  бул. България – прогнозна стойност 30 000 000 лв.
  5. Стадионите – Локомотив и Ботев – прогнозни стойности съответно  12 000 000 и 25 000 000 лв.
  6. Инфраструктура на „Гладно поле“ (Европроект по ОПРР) – прогнозна стойност 11 000 000 без ДДС. Очакваме да стартираме строителството през лятото, в случай че бъде осигурено финансиране.
  7. ДГ „Каменица“, пристройката на ДГ „Зорница“, нова детска градина в район „Източен“ на ул. Богомил и новата детска градина на бул. Александър Стамболийски в район „Южен“ –           предварителна прогнозна стойност 14 000 000 лв.
  8. Изграждане не социални жилища в район Източен на ул. Владая и саниране на 5 жилищни блока на територията на гр. Пловдив по ОПРР – прогнозна стойност 9 000 000 лв.
  9. Продължават и ремонтните дейности на уличната мрежа във всички райони на града. Довършва се преасфалтирането на ул. „Белица“ в район „Западен“, след което започваме с ул. „Юндола“ и ул. „Орфей“. Едновременно с това стартираме ремонта на част от бул. „Източен“ в частта между бул. „Мария Луиза“ и бул. „6 септември“ в район „Източен“. В „Южен“ предстои пускането на ул. „Борис Сарафов“, след което до средата на лятото стартираме и строително-монтажните работи по ул. „Даме Груев“. В кв. „Тракия“ се довършва ремонта на ул. „Съединение“. – прогнозна стойност 2 500 000 лв.

Кметът Здравко Димитров благодари на всички пловдивчани доброволци, които са гоови да се включат в подкрепа на действията на общината  Той подчерта, че Общината Пловдив има едно от най-добре подготвените и структурирани доброволни формирования – „Пловдив 112“. Искам да им благодаря, защото отново са в готовност и вече имат  екипи за работа при епидемия и пандемия“, заяви кметът. По думите му формированието ще обучава и всички доброволци, които са изявили готовност да се ключат при необходимост. По тяхна молба кметът оправи апел към всички магазини и аптеки, когато има оформена опашка, доброволците от „Пловдив 112“ да бъдат пропускани с предимство при показване на служебна карата, защото те пазаруват за хора, които сами не могат да направят покупки на хранителни продукти и лекраства.

Кметът съобщи и за готовността на доктори от Българския зъболекарски съюз-Пловдив да се включат като доброволци при усложняване на обстановката като заявяват, Хипократовата кметва не е само на думи и на дела. Денталните специалисти от Пловдив предоставят отворен списък с имената на заъболекари, които доброволно ще се включат в лечебните мероприятия за справяне с  COVID-19.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина