АктуалноГласовеГрадътКултураМненияНовини

Скеле огради Семинарията, сменят керемидите на покрива

Не е ясна каква ще бъде съдбата на фасадата, няма проект в НИНКН

Теодор Караколев

Строително скеле е оградило от няколко дни сградата на Семинарията от страната на вътрешния двор. Към момента единствената видима дейност по сградата е ремонт на покривната конструкция и полагане на нови керемиди. Строителното скеле обаче подсказва, че предстои работа и по самата фасада, по която, поне към днешна дата, няма поставена външна изолация. В някои части на сградата, мазилката е в много лошо състояние и почти изцяло паднала.

Проектът и бъдещето на сградата не е ясно. Проверка на „Под Тепето“ не откри информация да са подавани документи до Националния институт за недвижимо културно наследство. Сградата е паметник на културата и такава документация е задължителна. Почти сигурно е, че този ремонт не е съгласуван с НИНКН.

„Под тепето“ ще следи внимателно съдбата на сградата, която в момента е собственост на Българската православна църква. Практиката в последните години показва смесено отношение в Пловдив от църквата към нейните ценности – случаят с храма Света Марина е всеизвестен, но все пак има и добри примери, като например наскоро ремонтираната камбанария на храма Света Неделя.

Днешната сграда на Семинарията на кръстовището на бул. „Шести септември“ и „Цар Борис III Обединител“ е построена преди повече от сто години. Сградата е проектирана от италианеца Мариано Пернигони и построена поетапно от 1904 до 1907 година. Построена е за нуждите на Френския колеж, който в последствие се премества в нова сграда – днешния ректорат на Пловдивския университет.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Ей, няма отърване от тая КАЛИНКА недоучила – пак раздава ОЦЕНКИ без да е получила оценка нито по дескриптивна, нито по съпромат: „случаят с храма Света Марина е всеизвестен, но все пак има и добри примери, като например наскоро ремонтираната камбанария на храма Света Неделя.“ КАКЪВ ДОБЪР ПРИМЕР Е ИЗЧЕТКАНАТА КАМБАНАРИЯ, КОГАТО ТЯ СИ БЕШЕ ТИП-ТОП ЖИВА-ЗДРАВА (ЗА РАЗЛИКА ОТ МНОЖЕСТВО СЕЛСКИ РАЗВАЛИНИ, ЗА КОИТО МУТРОПОЛИТЪТ ЩЕ СЕ ПЪРЖИ В ГЕЕНАТА ОГНЕНА СЛЕД ВИДОВДЕН), ПОНЕЖЕ НЕ Е ПАЯНТОВА, А Е СОЛИДЕН МАСИВЕН ГРАДЕЖ ОТ ТУХЛИ LEGE ARTIS

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина