АктуалноВкусът на градаЖивотЗабавлениеНовини

Ресторант Central – българската кухня с новаторски подход

Още с откриващото си събитие ресторант Central постави своя акцент върху българската традиционна кухня и предизвика вкусовите ни рецептори с гурме интерпретации

Разположен на едно от най-възловите места в Града под тепетата, точно над Главната улица и в подножието на Сахат тепе, ресторант Central впечатлява не само с перфектното си местоположение, но и с идеята да възроди българския вкус с иновативни подходи и рецепти.

Всички предложения от менюто са подбрани внимателно и с уважение към българските традиции. Пътят на създаването на всяко едно ястие или десерт е дълъг, вдъхновен от местната гастрономическа история и щедро напоен с многообразието от автентични вкусове, с които е израснал нашия народ. Според собствениците отличната храна се базира на превъзходното и безкомпромисно качество на използваните продукти. Те се селектират и доставят ексклузивно от малки ферми и стопанства. Вината също са изцяло български и подбрани от бутикови изби. Интересен акцент при напитките са крафт ракиите на „Исперих” с различни вкусове. Те се дестилират в медни колонни казани, което осигурява извличането на висококачествени ароматни дестилати, изчистени от метанол и цианиди. Затова ракиите са толкова меки, ароматни и пивки.

Ценителите на качественото месо са впечатлени от dry aged говеждия стек „Блек Ангъс”, който зрее на място в ресторанта, поставен в контролирана, хладилна среда. От ресторанта споделят тайната, че температурата трябва да бъде между 2,5 градуса по Целзий и точката на замръзване.  Ако е твърде топло,  месото ще се развали, а при твърде студено – ще замръзне и процесът на зреене ще спре. Влажността също трябва да се поддържа около 85%, за да се намали загубата на вода. Нужен е и постоянен въздушен поток около месото, което означава, че то трябва да бъде окачено в добре вентилирано пространство. Резултатът от процеса на зреене  винаги е по – ароматно и крехко месо. Зреенето позволява на естествените ензими да разграждат твърдата съединителна тъкан и водата да се изпари, което концентрира аромата. Специално за ресторанта се доставя прясно месо от български телета, отглеждани в чист и спокоен планински район, далече от шума и замърсения въздух във фермата на ”Омая ранч”.

Наред с изисканите рецепти, в Central ще откриете и храните, които очаквате, че само баба може да сготви. Особено тези от вас, които имат родственици в родопския район около Пловдив, ще се припознаят във вкуса на качамакa с пръжки. Ястие от миналото, приготвяно преди десетилетия от недоимък с царевично брашно, днес вече бива презентирано в по-модерен вариант и свидетелства за пореден път, че новото често е „доброто забравено старо”. От десертите няма как да не отличим сладкия салам и  баницата с локум и орехи, които мнозина от нас най-вероятно си спомнят като вкусотията, която похапвахме в уютно ухаещата селска кухня на баба и дядо.

Една от най-новите тенденции в кулинарния бранш са и фино приготвените дреболии, извисени до степен „гурме” –  сърца, дробчета и други, приготвени по- най-разнообразни начини. Задължително изпробвайте бумбарът, който е легендарен пловдивски специалитет. Глезена храна, нуждаеща се от дълго старание, а и голям майсторлък. Посветените в тайната пазят секретно рецептата на Бумбарника, който дълго време се е помещавал в бившия хотел „Тримонциум”, а Central ще ви изкушат със собствена интерпретация.

Феновете на скарата също няма да останат разочаровани, защото ексклузивно за ресторанта каймата се приготвя по специална рецепта като съставки и пропорции, а всеки познавач ще оцени подобаващо добре овкусеното кебапче или кюфте. От предястията ще отличим конския суджук, чието месо, макар и нетрадиционно за нашите географски ширини, по някои елементи превъзхожда дори свинското и говеждото в полезна хранителна стойност.

Ресторантът разполага и с втора зала, което е много подходяща за провеждане на събития в по-тесен кръг, дегустационни беседи и частни мероприятия.

С нетърпение очакваме и по-топлите дни, когато двете открити тераси разкриват прекрасна гледка към най-дългата пешеходна улица в Европа и тълпите туристи, дошли да разгледат шестия най-стар град в света и да потънат в неповторимата атмосфера, съчетаваща вкусна кухня, древни забележителности и многобройни места за развлечение и релакс.

 

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Пържолката с пюренце е като изкарана от кръчма преди 30 години. Като гледам от снимките претенциите са големи, но изпълнението е посредствено…Кюфтета и пържоли с пюре….гении…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина