АктуалноЗабравеният град

Продадената от общината къща на художничката Живка Пейчева на ул. „Велико Търново“ с възродена фасада

Фасадата на къщата на улица „Велико Търново“ 2 е с възроден вид след направен от собствениците ремонт. Много от архитектурните елементи бяха унищожени и изпадали през годините, но частните собственици на имота са ги възстановили внимателно с новия ремонт. Акцентите по фасадата са вертикални елементи, типични за прехода от късния сецесион към ар деко – стил, много типичен за Пловдив в годините около и малко след Първата световна война.

Точно преди 1 година – в средата на октомври месец – къщата бе в центъра на вниманието, тъй като Община Пловдив взе решение да продаде частта от сградата, нейна собственост. Сериозно недоволство изразиха най-вече от групата на БСП в местния парламент, като общинският съветник Димитрина Вакрилова заяви, че по този начин „Община Пловдив се опитва да прекъсне своята памет и да унищожи бъдещето на един многовековен град“.

Резултатът от ремонта обаче изглежда по-скоро положителен. Сградата, в която е живяла популярната художничка Живка Пейчева, е с достоен вид. Къщата е регистрирана като недвижима културна ценност, а ремонтът е съгласуван с НИНКН. Основната промяна във вида на сградата са подменените дървени дограми на първия етаж. Още преди години дограмата на втория етаж е била подменена. Основните специфики на конкретната сграда, които я правят ценна в културно-историческо отношение, обаче са запазени – именно декорацията по фасадата.

Вижте историята на сградата от преди 1 година ТУК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина