АктуалноЗабравеният градИзпод тепетоМненияНовини

По шест различни начина наричат деня преди Коледа в България

Или малко популярните неща за празника

Бъдни вечер, в някои райони на страната ни известен като Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка, се нарича денят преди Рождество Христово. Обикновено всички свързваме честването му с общата трапеза на семейството. Празничната вечеря е по-скоро ритуал, отколкото хранене и крие дълбока символика.

На масата най-важен е хлябът, защото никой не е по-голям от него. Обредния хляб не е бил един, както е в днешно време. Първият се нарича „Боговица“, а вторият – „Вечерник“. Имено в Боговицата се поставя късмета – сребърната пара. Вечерникът е с много украса, която пресъздава това, което храни хората.

Хлябът е главният символ на вечерта, но има още много задължителни за тази вечер.

В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света. Какво още е задължително да се сложи на масата и в къщата, за да се спази ритуалността

На трапезата трябва да има сол,за да напомня, че нищо не идва даром в живота. В огнището ви задължителен е бъдника, като символ между трите свята – този тук, горния/небето и долния/земята.Пепелта от бъдника пък се използва за лекуване и се оприличава на връзката  между живия и неживия свят. Коледното дърво е символ на чистота, истина и святост. То също е връзката между световете. В къщата се внасят още брашлян и дрян – за здраве. Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.

А мълчаната вода се ползва при вcички пpазнични pитyали, защото тpапезата не може да бъде пpикaдена, без да има вода на нея. Точно тази има магическа сила. Скилитки чесън се поставят на масата против уроки.

Според народните вярвания на Бъдни вечер може да се види в бъдещето, затова се правят различни гадания за времето, плодородието и личната съдба. Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината. Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много. Ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.

Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.

На този ден празнуват Евгени (означава благороден), Евгения, Жени, Жечка, Благородна, Бисер, Бистра, Божин, Божан, Божана.

Този ден се нарича „Бъдни вечер“, защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина