АктуалноБългарияГрадътНовиниФоторепортаж

Общественият транспорт на Пловдив в извънредно положение (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Почти без пътници

На двете автогари в града на всеки от пристигащите пътници се мери температурата

Полупразни междуградски автобуси пътуват от и за Пловдив, установи проверка на заместник-кметът по „Транспорт“ Тодор Чонов. Заедно с директора на ОП „ОКТ“ Пламен Вълков те посетиха в сляда две от автогарите в града – „Юг“ и „Родопи“.

В автобусите имаше между 4 -10 пътника при капацитет 56. В един от курсовете сутринта от Кричим и Перущица – имаше 4 пътника, толкова тръгнаха за Пещера и Карлово, 6 – за Стамболийски и 9 – за Пазарджик. Днес от София са пристигнали само 3 пътника, а в предишните дни, когато все още не беше обявено извънредното положение в страната – на всеки курс са идвали по 30 човека.

Чакащите и по двете автогари бяха не повече от 10. Кафенетата не работеха.

„Установихме, че предписанията се спазват, както за превозните средства, така и за пространствата в самите гари – те се дезинфекцират и се следи стриктно да няма струпване на хора. Служителите им носят лични предпазни средства“, уточни Тодор Чонов.

На всеки един от пътниците, които пристигат, се мери температурата. До момента няма пътник с висока температура. Ако такъв бъде установен, то има обособени стаи, където да бъде изолиран от останалите, обясниха управителите и на двете автогари.

Те се оплакаха, че толкова малко пътници никога не е имало, дори и по време на коледно-новогодишните празници. С всеки изминал ден пътуващите все повече намаляват, което води до спиране на определени междуградски курсове.

Дезинфекция на автобусите и гарите се извършва съгласно инструкциите на РЗИ по 4 пъти на ден. Следи се, ако има повече пътници, то те да сядат шахматно и през ред.

Същата ситуация е и в градския транспорт на Пловдив – на една от най-оживените по принцип спирки – тази на Централна гара сега се качват по двама пътника в автобус. По различните линии, които минават през тази централна градска част, се забелязаха не повече от 5 до максимум 6 човека в превозно средство. Шофьорите и кондукторите носят маски и ръкавици, както е по предписание.

Разписанието на линиите на масовия градски транспорт е делнично от 05:00 до 09:00 и от 16:00 до 19:00 часа през деня. В останалото време от 09:00 до 16:00 часа автобусите се движат по неделен – разреден график, но дори и при този по-малък брой превозни средства не се наблюдава струпване на хора.

Припомняме, че до края на месеца е отменено е и заплащане на почасовото паркиране в „Синя зона“.

Снимки: пресцентър Община Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина