АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Как да действаме при атмосферно замърсяване?

Вижте изумителни съвети от сайта на Община Пловдив

В София днес пуснаха зелен билет, за пловдивчани съвет – да се ограничават дейности, допълнително замърсяващи въздуха като готвене, чистене, упражняване на неподходящо хоби

Таня Грозданова

Как можем да си помогнем сами, когато нивата на замърсителите във въздуха достигнат алармените стойности и те станат опасни за здравето ни? – тази изключително интригуваща информация може да видите, ако по някакво чудо откриете как от официлния сайт на местната администрация в Пловдив да разберете какво е състоянието на въздуха в града.

Ако не искате да си губите времето в цъкането на банери в портала Plovdiv.bg, то напишете в интернет търсачките „община пловдив мониторинг на околната среда“ и ще откриете „Портал за мониторинг на околната среда“, в който на днешна дата се мръщят нацупени червени емотикони.

Ще рече положението е страшно.

Но за подобряване на настроението ви съветваме да прочетете как Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ Община Пловдив дава насоки от специално разработена от Министерството на здравеопазването „Информация за риска за здравето и предпазните мерки за населението, предизвикани от замърсяването на атмосферния въздух“.

  1. Необходимо е да се избягва напрегната физическа дейност на открито. Ако е наложителна, се препоръчва да се извършва рано сутрин или късно вечер. Определени замърсители като озон например добиват много високи стойности през обедните и следобедните часове.
  2. Трябва да се отменят гимнастически занимания като бягане, футбол, баскетбол или друг спорт на открито и да се заменят с други занимания без състезателен характер или такива в закрити помещения. Престоят вътре в помещенията трябва да продължи до преминаване на епизода на интензивно атмосферно замърсяване, като се затварят плътно прозорците на стаите.
  3. Не трябва да се пуши и е необходимо да се избягват помещения, в които пушенето е разрешено.
  4. Гражданите трябва да избягват: райони с интензивен трафик, където отпадните газове от транспорта са масивни; контакти с хора с респираторни инфекции; експозиция на аерозоли, прахове и други дразнещи вещества.
  5. Препоръчително е да се ограничават дейности, допълнително замърсяващи въздуха като готвене, чистене, упражняване на неподходящо хоби.
  6. Болни с исхемична болест на сърцето следва да избягват физически натоварвания на открито в дни с алармени стойности на атмосферните замърсители поради риск от остра миокардна исхемия или инфаркт на миокарда.
  7. Пациентите, страдащи от бронхиална астма, е необходимо да се съобразяват с прогнозата – ако тя е за влошаване на замърсяването на въздуха или за продължителен епизод на масивно замърсяване, най-добре е временно да се напусне районът. Пациентите съвместно с личния си лекар следва да съставят специален режим и схема за медикаментозна терапия и оценка на здравното състояние при епизоди на масивно атмосферно замърсяване.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Като е на самите давещи, някаква идея има ли как да накараме няколко хиляди МАНГАЛА в Пловдив да спрат да изгарят всичко, което гори, защото ако слуяйно се заплаят те, после ще ни съдят като за човек

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина