АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Какво четоха изгубените в Пловдив тази година?

Колегите от единствения дигитален двуезичен гид под тепетата Lost in Plovdiv публикуваха кои са най-четените статии през 2018-а година.

Ще се изненадате ли какво е вълнувало гостите на града и пловдивчани през последните 12 месеца?

Отмина още една година, в която нашият екип работеше неуморно и се „губеше” из малките улички в града под тепетата, за да открие онези скрити местенца, които ни вдъхновяват. А какво търсехте вие, нашите читатели, може да разберете в редовете по-долу в нашата класация, която вече втора поредна година очертава всички горещи теми в Пловдив.

Започваме отзад напред с 5 прилики между Пловдив и Рим, които макар и написани без особени претенции, се превърнаха в широка тема за дискусии. Не знаем дали Пловдив прилича на Рим или италианската столица на Европейската столица на културата 2019, но ние сме тотално пристрастни и смятаме, че по нищо не отстъпваме на атмосферата, която Рим носи.

Деветото място си делят две статии, които презентират новите места от 2017-а и 5 нови заведения, отворили врати в самото начало на 2018-а година. Това е тема, която обещаваме да продължим съвсем скоро, тъй като очакването от големия туристически поток покрай годината на Пловдив, се превърна в мотивация за откриване на най-различни бизнеси. Как иначе Пловдив би се озовал с цели 4 места за бургери в рамките на три малки улички в квартал Капана?

Немалко четения отбелязаха и нашите 7 причини да останем в Пловдив. Признаваме, че бяха субективни, но са истински. Защото всеки един от нас е направил своя съзнателен избор да остане тук и да работи за родния си град, да го превърнем в хубаво място за живеене и туризъм, където не само ние, но и посетителите да се чувстват у дома си.

Оказа се, че обичаме и да пътуваме извън града, и да ”бягаме” поне за уикенд или ден от натоварената обстановка. 3 места на 30 минути от Пловдив е за всички вас, които желаете да се насладите на малко спокойствие, зеленина и тишина.

А когато търсите място за хапване извън централната градска част, задължително погледнете Ресторанти извън центъра, където ви разкриваме някои заведения, които макар и не толкова популярни, определено заслужават вниманието ни.

Преполовяваме класацията с Къде е най-вкусният хляб в Пловдив, защото никой не е по-голям от хляба. Там, където отдалече се носи уханието и ни връща в детските спомени, когато се редяхме на опашки пред фурните и го получавахме не опакован в целофан, а парещ и завит в хартия.

Четвъртото място отреждаме на шеговитото ни сравнение със София. Дали Пловдив и София са като Графството и Мордор е въпрос, на който могат да ни отговорят не само почитателите на Властелинът на пръстените. Закачката между пловдивчани и софиянци не е отскоро, но е факт, че през уикендите столичани често се радват на бохемската атмосфера на града на седемте тепета.

Бронзовият медал е за едно заведение, което ни пренася директно в Италия. Osteria Rosmarino често е наричана малката Италия в Пловдив и най-вероятно това изобщо не е далеч от истината. В остерия Rosmarino храненето е превърнато в цял ритуал.  Когато влагаш душа и хубави чувства дори в готвенето, хората го усещат с всяка хапка!

Почетното второ място е за 8 стереотипа за Пловдив, които са истина, а може би вие ще имате наум поне още осем. Дали пловдивчани сме айляк, или тук са най-красивите жени, приканваме всеки, който се съмнява – да ни посети и да се „изгуби” в атмосферата на най-стария жив град в Европа.

Златният медал отива при Бар басейн Колибри, които се оказаха истински остров за щури партита в града. Цяло лято забавления и купон го превърнаха в предпочитано място за разхлада и бягство от жежкия Пловдив. Е, към днешна дата мястото е затворено за зимния сезон, но с нетърпение очакваме датата на следващото откриване, когато отново ще ни изненадват с хубава музика и кътче за релакс.

За по-любознателните: може да сравните тенденцията с миналогодишната ТУК.

А коя беше вашата любима статия?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина