АктуалноМненияНовиниПод ножа

Йордан Иванов: Кметът да даде гаранции, че разбързването с обществените поръчки няма да взриви бюджета

Как община Пловдив лекомислено или не, може да отвори огромна дупка в бюджета за над 100 млн. лв?

Йордан Иванов, общински съветник от Демократична България, личен фейсбук профил

Днес на прескофнеренция кметът на Пловдив заедно с неговите заместници обявиха обявяването на големи обществени поръчки като мярка за подкрепа на бизнеса наред с други мерки.
Това бързане е особено притеснително поради следните причини:

  1. Вицпремиерът Дончев вчера обяви, че държавата е в процедура на препрограмиране на европарите, като в т.ч. са възможни прекратяване на вече сключени договори по европроекти. РИСКЪТ община Пловдив да задължнее по договори за над 100 млн. е реален, ако сключи договори с изпълнители, а централната власт спре финансирането на Пловдив. От няколко една обяснявам, че управлението днес е свързано основно с урпавление на рискове. Не виждам тази далновидност в общината.

Какво е решението на проблема, за да не спре общината големите проекти?
Необходими са ГАРАНЦИИ! Идеята община Пловдив да се откаже от големите проекти е посредствена и глупава. Но в момента е важно да не се бърза, да се прояви търпение и да се изчака препрограмирането на еврофондове на национално ниво. Информирам кмета на Пловдив Здравко Димитров – Зико, че е възможно да проведе процедури по ЗОП с ясни клаузи в договорите, че докато няма еврофинансиране изпълнението няма да започне и пари от бюджета на общината не се дължат. Ако това не се стори, съществува реален риск 2020 г. да бъде пагубна за бюджета на общината.

  1. НЕ МОЖЕ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ ДА БЪДАТ ИНСТРУМЕНТ ЗА ПОДКРЕПА НА БИЗНЕСА!
    Зам.-кмета по финанси видимо има тежки проблеми с познаване на обществените отношения в част „икономика“, при условие че днес официално обяви, че ще поддържа пловдивската икономика с обществени поръчки(строителство). Това комсомолско мислене за „общината като най-големият контрагент и работодател“ говори най-малко за неразбиране, че в условия на предстоящата криза, целият удар ще го отнесе малък и среден бизнес, а не едрите играчи.
    НЕ МОЖЕ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ ДА БЪДАТ ИНСТРУМЕНТ ЗА ПОДКРЕПА НА БИЗНЕСА! Причината за това е, че парите от обществение поръчки са ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИ ПАРИ.
    Кирчев е добре да знае, че ударът от кризата го поемат фризьрският салон, хлебарницата, малкият магазин и кварталното кафе, а не едрият капитал.

Отвъд изложените притеснителни моменти, мерките за облекчаване на малък и среден бизнес са смислени и заслужават подкрепа.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Кирчев е едно безпардонно , напудрено човече със самочувствие, обратно пропорционално на ръста му. Та това човече ако командири безмозъчната двуметрова върлина. Горко ни!

  2. Кирчев е некомпетентен за длъжността, която заема, не прави разлика между частен бизнес и финансово управление на публична институция, което може да доведе до големи проблеми на общината.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина