АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Десетки студенти участваха в Национално състезание по медиация в Пловдив

Тимът на Софийския университет спечели отборната надпреварата по решаване на спорове

Под тепетата вече съществува Център за медиация

Иво Дернев

Пловдив бе домакин на една необичайна надпревара през уикенда- Национално състезание по медиация за студенти от цялата страна. Десетки кандидат-висшисти по право, инженерни и икономически науки, компютърни технологии и дори военно дело се включиха в надпреварата, провела се в хотел Тримонциум Рамада. Студенти от над 15 специалности влязоха в ролята на медиатори, клиенти и адвокати, за да решат спорове, като едновременно отстояваха позицията си твърдо и намираха дипломатичен начин да се разбират с другия, с помощта на техни колеги медиатори и наставленията на треньори.

Това бе третото национално състезание, след като предните години то се проведе във Варна и София. Събитието се организира с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България и е едно от първите състезания в Европа, на което студенти имат възможност да се състезават не само като преговарящи екипи, но и като медиатори.

Пловдивският отбор

Всички участници се включиха в разрешаването на реални спорове – търговски, потребителски, договорни, в които трябва да опитат да договорят споразумение. Адвокатите и клиентите защитаваха позициите си и същевременно търсиха изгодни варианти и допирни точки между страните. По регламент, след първия кръг се излъчиха по 8 полуфиналисти от медиаторите, адвокатите и клиентите, които се състезаваха на финала. Накрая се излъчиха по 3 финалисти – медиатори и екипи адвокат-клиент. Първи като отбор завърши тимът на Софийския университет.

Победителите от СУ

С много силно представяне блеснаха символичните домакините от Пловдив, които вече са част от първия открит център за решаване на спорове в града. Преподавател на студентите е един от двигателите на идеята за медиацията под тепетата- главният юрисконсулт на общината Илиян Иванов.

„Медиацията създава една нова култура на общуване. Тя вече е нещо национално разпознаваемо и популярно. Колелото на медиацията така се задвижи, че вече няма спиране. 10-12 съдилища в страната имат проекти за медиация. За нея се говори и във Висшия съдебен съвет, и в Министерството на правосъдието. Преди две седмици ведомството започна процедура по въвеждане на задължителна медиация в институциите с цел по-лесно решаване на спорове. Медиацията е изключително важна дума днес, когато има противопоставяне навсякъде в обществото”, обясниха Албена Комитова и Севдалина Александрова, организатори на Националното състезание по медиация за студенти. Те не скриха, че в Пловдив център за медиация към съда все още няма работещ. Има въведена такава програма, но тя реално не функционира.

„Медиацията е една от великите идеи в историята на човечеството. Да участваш в развитието на тази идея е вълнуващо и достойно начинание”, каза Ленко Ленков от Фондация Америка за България, при награждаването на някои от първенците в състезанието.

„Вдъхновяващо е да вида како правите”, каза президентът на Фондация Америка за България Нанси Шилър на студентите и организаторите на събитието по време на церемонията по награждаването.

„ Наред с професионалните възможности за нова роля – като медиатори и треньори, студентите в състезанието получиха и реални прагматични умения – да договарят лесно решения, работещи за всички замесени, да се изслушват, когато е най-напечено, да измислят варианти и да излизат от сложни ситуации с печеливши решения. Това са умения, които им остават за дълги години напред. И нещо повече – студентите показаха, че уменията за дипломация, научени в медиацията, ги ползват в много широк кръг професионални области – на юристите, кандидат-мениджъри, дори специалисти по информационни технологии, и в ежедневното им общуване”, допълниха организаторите на Националното състезание.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Пловдивчани първи в България през 2001г. установиха работещ модел на свободна и доброволна медиация! И той работеше докато медиацията бе калпаво регламентирана от закон и наредби, изработени от хора, които не са правили медиация. Пловдивските медиатори не споделяме идеите за задължителна медиация, за центрове за медиация към съдилищата и за медиации при упражнено насилие!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина