АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножаСъдТемида

ВСС приземи Иван Калибацев в полета му към председателското кресло на Окръжен съд- Пловдив

Висшият съдебен съвет не позволи на ръководителя на Районен съд да оглави по-горната инстанция със 7 на 6 гласа

Пръв „против“ кандидатурата на Калибацев се обяви председателят на ВКС Лозан Панов

Със 7 на 6 гласа „за“ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да назначи настоящия ръководител на Районния съд в Пловдив Иван Калибацев за ръководител на Окръжния съд в града, съобщава сайтът Правен свят. За осъществяването на успешен избор бяха необходими гласовете на 8 от съдебните кадровици в негова подкрепа. Калибацев се прицели към шефското място на по-горната инстанция само половин година, след като бе преизбран за председател на Районния съд.

Това е втората поредна процедура за избор на председател на Окръжния съд в Пловдив. Първия път кандидатът отново беше един. Това бе съдия Веселин Хаджиев, който сам се отказа от надпреварата. Въпреки продължилото около 2 часа и половина изслушване на съдия Калибацев пред ресорната колегия на кадровия орган и последвалия дълъг и противоречив дебат, избор и този път не се състоя, пишат от Правен свят.

„Ако ми гласувате доверие, бих насочил сериозни усилия и към сградния фонд. Управителят на съдебната палата е именно председателят на Окръжен съд-Пловдив. Това е нашият имидж, това е първото, което срещат гражданите и страните. Първата задача е усвояването на бюджета, предоставен от ВСС в размер на 300 000 лв. за ремонт, тъй като в момента то се бави. Това влияе изключително негативно. Ще положа усилия за издигане на имиджа на съдебната власт, което да подобри отношението както на страните, така и на журналистите. За да се създадат по-добри възможности за отразяване на дейността на съда, имам идея да направя едно своеобразно, кратко обучение, което ще даде възможност за повишаване на правната им култура“, посочи още в началото на представянето си Калибацев, цитиран от Правен свят.

Олга Керелска веднага го попита как е решил да се кандидатира за председател на по-горестоящия съд, след като преди едва 7 месеца бе избран за ръководител на Районния съд в Пловдив. „Кое Ви мотивира, след този кратък срок, да се кандидатирате за друга позиция? Не считате ли, че това е демотивиращо за съдиите и служителите в Районен съд-Пловдив? И как си обяснявате факта, че в Окръжен съд-Пловдив, нито един съдия не се е кандидатирал за поста, включително и зам.-председателите?“, попита Керелска.

„Към онзи момент нямах никаква представа и не съм предполагал възможността да се кандидатирам за нов пост. Няма друг кандидат за Окръжен съд. Липсата на титулярни ръководители създава криза сред самите съдии. В колектива започва неглижиране на някои от задълженията, забавяне на някои от тях, изпълняващият функциите не може да разпределя правилно бюджета и да ръководи човешкия ресурс. Аз съм отговорен и сериозен човек, винаги съм полагал усилия да подобря обстановката и да ходя с удоволствие на работа. Моята основна цел е създаването на един добър и работещ колектив, това е и основната причина да се опитвам да надградя. Считам, че ще бъда по-полезен като председател на Окръжния съд“, отговори Калибацев и уточни, че не смята, че явяването му в конкурса ще разочарова или демотивира колегите му в Районния съд.

Той даде и отговор защо според него липсват други кандидати за ръководители, като обясни, че административната работа налага „излизане от зоната на комфорт“, както и добри „мениджърски функции“. „Вече все повече и повече се губи административният капацитет, а район като този в Пловдив изисква голям опит. Непредвидимостта притеснява както съдиите, така и съдебните служители“, посочи кандидатът.

Пръв „против“ кандидатурата на председателя на Районен съд-Пловдив за ръководител на Окръжния съде се обяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, с аргумент, че Калибацев е магистрат на по-ниско ниво от тези в съда, за чийто ръководител кандидатства.

Съдия Иван Калибацев остава председател на първоинстанционния съд в Пловдив и предстои Съдийската колегия да открие нова, трета поредна процедура за титулярен ръководител на Окръжния съд в града.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина