АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Валията на Одрин пита за унищожения стар хамам в Кършияка

Гюнай Йоздемир и областният управител Здравко Димитров разискват казуса по публикации на Под тепето

Валията на Одрин Гюнай Йоздемир се позаинтересува как и защо е била унищожена старата турска баня в Кършияка по време на официално посещение в Пловдив вчера. Той обсъди казуса с губернатора Здравко Димитров, при гостуването си в областната управа вчера. Йоздемир и Димитров разискваха затрития от багери хамам от XVII век, на мястото на който в момента се строи нова кооперация на улица „Братаница”. Валията на Одрин онагледи проблема със серията публикации по темата на Под тепето и не скри учудването си, че старината не е била регистрирана като паметник на културата и не е имала защитен статут.

В рамките на посещението двамата областни управители подписаха Декларация за намерение за сътрудничество и съвместна дейност в сферата на търговията, икономиката, науката, селското стопанство, техниката и културните взаимоотношения, да осигурят подходящи условия и да инициират съвместни дейности на бизнеса и други организации в област Одрин и област Пловдив.

Направленията, включени в Декларацията са следните: Реализиране на общи инициативи, действия и програми за по-нататъшното развитие на сътрудничеството между двете области, програми за икономически, образователен и културен обмен, осъществяване на дейности за развитие на туризма и туристическия обмен, развитие на икономиката и предприемачеството, сътрудничество в сферата на образованието, културата, здравеопазването, спорта и туризма.

По време на разговора в двамата областни управители обсъдиха няколко важни теми във връзка с доброто партньорство между двете държави, сред които бяха незаконната миграция, протокола за Договорености от 13 февруари 2017 г. и Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина