АктуалноВластГрадътМненияНовиниПод ножаРазследване

Бивол: Цацаров придобил луксозна вила над Пещера на половин цена

Главният прокурор и съпругата му закупили вила в курорта “Св. Константин” за 30 хиляди евро

Адв. Стефан Левашки: Въпросната вила е на 200 метра от нашата и се продаваше от няколко години. Тъй като проявявах интерес към нея, лично звъннах миналото лято за да се информирам за цената. Бе ми обявена цена от 75 000 евро

Главният прокурор Сотир Цацаров се е разписал в серията “Апартаментгейт” с евтините, но луксозни имоти на властта, пише bivol.bg в свое разследване, публикувано днес. Журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов пишат, че в края на 2018 г. обвинител №1 и съпругата му придобиват вила в курорта “Св. Константин” над Пещера срещу сумата от 30 000 евро.

Подобна къща в района не може да се намери под 60-70 000 евро, показва проверката на Биволъ. „Това е поредната сделка на симулативни цени на семейство Цацарови през годините. Парадоксът е, че главният прокурор трябва да проверява властимащите лица от скандала “Апартаментгейт”, които са извършвали масово такива симулативни сделки, чрез които е ощетен фиска и вероятно са изпрани доходи с неясен произход. Самият него обаче няма КОЙ да провери”, допълват в началото на публикацията си колегите от Бивол.
„На 26.11.2018 Сотир и Меглена Цацарови са придобили в Св. Константин еднофамилна вилна сграда с площ по документи 75.000 кв. м. срещу 58 674,9 лв. или еквивалента на 30 000 евро. Разгънатата застроена площ обаче е двойна – 139.75 кв.м. Така вилата, която е съвсем ново строителство, излиза на Цацарови по … 214 евро на кв.м. Данъчната оценка, посочена в нотариалния акт е напълно абсурдната – 22 785,80 лв.”, пише в bivol.bg.

„В района никъде не може да се намери вила с подобни параметри на цена по-ниска от 60 – 70 000 евро, показа проверка на Биволъ в няколко агенции за недвижими имоти. Съседна до Цацарови вила, но вече довършена и обзаведена, се продава за 75 000 евро. Във вилата на Цацарови още текат довършителни работи, но определено тя не е купена на груб строеж или, както стана популярно след обясненията на Цецка Цачева – на изкоп. Имотът е придобил Акт. 16 на 12.11.2018, няколко дни преди да го купят Цацарови”, допълват в разследването си колегите от Бивол.

Бившият шеф на адвокатската колегия в Пловдив адв. Стефан Левашки на практика потвърди проверката относно цените на имотите в курорта на журналистите, при това с конкретна оферта за имота на Цацарови в свой пост във Фейсбук, който ще Под тепето ще използва с негово съгласие: „Както знаете аз съм израсъл на този курорт. Нашата вила е построена от прадядо ми през 1926 година. Въпросната вила е на 200 метра от нашата и се продаваше от няколко години, имаше табела с телефон за връзка. Тъй като проявявах интерес към нея, лично звъннах миналото лято за да се информирам за цената. Бе ми обявена цена от 75 000 евро. Съпругата ми Елена Левашка е свидетел, бяхме заедно когато се обадих. Е и кучето Рашко беше с нас, но по разбираеми причини няма как да свидетелства. Не знам, приятели, някои хора са си родени с късмет.”.

Разследването на Бивол обаче не спира дотук. Ето и останалата част от текста на Атанас Чобанов и Асен Йорданов относно имота в летовището над Пещера:

Изключително странна е поредицата от събития преди сделката с имота. Така на 23.10.2018 е вписано учредено право на строеж от областния управител на Пазарджик за Костадин Владимиров Джаров. Той получава право на пристрояване и надстрояване на пристройка и надстройка с площ от 80 кв.м. към законно построена сграда със същия кадастрален номер като тази, която после е продадена на Цацарови. Срокът на правото е за 5 години.

Три дни по-късно е вписан констативен акт, издаден по документи, с които Джаров и съпругата му стават собственици на имота. Още две седмици цялата сграда с пристройката и надстройката получава Акт 16 с Удостоверение N°56/12.11.2018 за въвеждане в експлоатация на строеж с рег. N° 94К-05-1#1/12.11.2018 издадено от Главния архитект на Община Пещера. На 26.11.2018 г. вече готовият имот е продаден на Цацарови.

Такава динамика, припряност и нереалните срокове за пристрояването и надстрояването на сградата повдигат много въпроси за законността на цялата операция по привеждането на вилата в изряден и продаваем по документи вид.

Ново село за Цацаров и други големци

От няколко дни летовището Св. Константин е най-новото село в България, обявено с Указ на Президента на Републиката Румен Радев №107/08.05.2019 г. по предложение на МРРБ и Министерски съвет от 03.05.2019. Със Св. Константин броят на селата в България се закръгли на 5000. Летовището е популярен курорт заради чистата природа, красивите гледки на близкия язовир Батак и близостта до Пещера и Пловдив. Лично цар Фердинанд го е обявил за курорт през 1901 г. В момента там има над 1000 частни вили, като голяма част от тях са доста скъпи – на заможни и известни хора.

От документите в Кадастъра става ясно, че земята под имота на Цацаров и съседите му все още е изключителна държавна собственост. Това е бивш пионерски лагер – имот от 186 декара, върху който има над 250 постройки. Повечето са стари социалистически бараки, но част от тях са се превърнали в луксозни вили.

Новият селищен статут на Св. св. Константин носи облага за Цацаров и съседите му, които ще плащат по-ниски данъци. “Според промени в Закона за местните данъци и такси, които бяха приети през есента на миналата година, се предвиждат имоти, които се намират в курортните населени места и не са основно жилище, да се облагат с по-висока ставка” – съобщава община Пещера, цитирана от в. Виделина. “Като село „Св Константин“ ще има по ниски данъци от курортите и размера им ще зависи от Решение на Общински Съвет – Пещера” – допълват от общината.

Община Пещера успокоява гражданите, относно притесненията им “да не бъде разрешавано поставяне на оградни съоръжения”. Черно на бяло е обещано, че “няма да има обособяване на парцели за всяка вила, защото това е невъзможно. Няма и да се продават такива парцели”.

Дали тези заклинания ще устоят на апетитите да бъдат приватизирани парцелите и оградени от собствениците им предстои да се изясни, но практиката показва, че веднъж деактувани, държавните имоти в курортни места от национално значение бързо се приватизират и ограждат.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Всички пишат по-ниска цена при сделките за да внесат по-малко такси .Държавните мъже обаче нямат право на такива далавери ,защото получават заплата от същите тези данъци и такси , които те не искат да плащат.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина