АктуалноЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Цял Пловдив на една сцена (ГАЛЕРИЯ)

Експерименталният спектакъл „100 Пловдив” дава пълната социологическа и психологическа картинка на града ни по изключителен начин

Множеството пловдивчани не вярват на парламента и правосъдната система, „За” смъртното наказание са. Обичат града си, а някои биха и убили заради него

Иво Дернев

Бих убил заради Пловдив. Това заявиха от сцената в Драматичния театър повече от десет процента от общо стоте граждани, които участват в изумителния експериментален спектакъл „100 % Пловдив”, създаден специално за Европейска столица на културата.

На практика целият град се качи на една сцена снощи, за да даде пълна социологическа и дори психологическа картина на града ни в документалното представление. Участниците в проекта бяха подбрани на база статистиката за Пловдив- от възрастова, през етническа, икономическа, образователна , полова, до местожителство.  Този букет от различни лица и характери даде отговори на въпросите, които почти всеки в публиката търси. Дали сме толерантни? Обичаме ли? Изневярата рядкост ли е? Бихме ли убили в защита на близките си? Вярваме ли в Бог? А в политиците и медиите? В дни на избори е препоръчително всеки от кандидат да иде и да гледа спектакъла в оставащите му три представления, тъй като „100 % Пловдив” може би е най-ярката и достоверна социология, поднесена ни по нехарактерен и творчески начин.

Нито един от стоте на сцената не искат да се върне социализма, но трима от тях биха живели в онова време, ако можеха да битуват в друга епоха. Повечето пловдивчани не вярват на парламента и правосъдната система, смятат, че медиите слугуват на политиците. Болшинството вярват в Бог, но не ходят на църква. По-малко от половината не гласуват, но повече от 50 процента са „За „ смъртното наказание. Малцина са расисти, а около 20 на сто не биха приели, ако детето им е хомосексуално. Част от тях признаха, че са изневерявали, че са давали или приемали подкупи, като отговори на тези твърде деликатни въпроси бяха давани на тъмно, чрез фенерчета. Трима от сто са лежали в затвора, а десетина са се били в последните няколко дни. Дузина са мислели за самоубийство, също толкова са спасявали човешки живот.

На въпроса „Кое е най-важното за вас” стоте души на сцената вдигнаха листове с ръчно написани думи. Само един от тях държеше „Свободата”. И това бе Мария Шнитер.

Не пропускайте да видите тази сценична картина на града ни. Днес, на 19 и 20 октомври отново от 19.00 часа ще се играят допълнителни представления. Входът е свободен, но с предварителна регистрация за места. Който от вас желае да посети спектакъла в някоя от датите може да вземе своя билет със запазено място от касата на театъра. Няма ограничения в бройката.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. По интересно е цената на проекта. 50 000 лева.
    За тези пари организаторите са наели залата и са се постарали да намерят 100 доброволци. Общо разходи около 10 000 лв. Чудесен проект на ЕСК Пловдив 2019

    1. Те хората имаха пет текста преди представлението, ама кой да чете… И не разбрахте ли, че актьорите не са актьори, а граждани. Що за неинформиран народ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина