АктуалноБългарияНовиниПод небето

Търсят фирма за укрепване на компрометираната подпорна стена на река Чая край Катуница

Министърът на околната среда и водите Нено Димов идва на място

Областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров и  министъра на околната среда и водите ще се срещнат на място при компрометираната дига на река Чая край Катуница днес по обяд. Министърът, заедно с експерти от МОСВ, ще провери състоянието на повредената предпазна дига на реката, която застрашава да наводни селото.

Разпоредено е да започне укрепване на дигата, съобщиха от областната администрация. По повод обявеното частично бедствено положение на територията на община Садово за района на село Катуница, където е нарушена целостта на подпорната стена на река Чая, Валери Баранов –експерт от администрацията уточни пред бнр, че сигналът за извънредната ситуация е от петък вечерта и вече се работи по отстраняване на проблема.

Само около 5 язовира в Пловдивска област се нуждаят от спешен ремонт. Състоянието на всички останали държавни, общински и частни водоеми е добро, съобщи още Баранов.  Всички водоеми имат свободен обем да поемат евентуални високи води преди пролетното снеготопене, няма опасност за хората, уточни той.

Областният управител е издал заповед кметовете да прегледат общинските планове за реакция при бедствия и аварии.

На 99 % е ясна собствеността върху всички съоръжения в Пловдивска област, но проблемът е, че общините нямат достатъчно средства да се грижат за своите водоеми, коментира експертът.

Баранов уточни, че най-честите проблеми са свързани с непочистена растителност по язовирните стени, непочистени корита и преливници на водните съоръжения.

С оглед на обилния снеговалеж в Смолянска област и прогнозата за още дъждове положението с дигата щеше да се усложни. Затова областният управител издаде заповед за обявяване на частично бедствено положение, обясни експертът.

Кметът на община Садово Димитър Здравков съобщи, че кризисният щаб заседава тази сутрин. Търси се фирма, която да започне да укрепва компрометираната подпорна стена. Привлекли сме и хидроинженер, който да посочи начина, по който това да стане, каза още кметът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина